Soczysty i aromatyczny kotlet schabowy po staropolsku. Nasze babki robiły je tylko w konkretny sposób, pychota

Soczysty i aromatyczny kotlet schabowy po staropolsku. Nasze babki robiły je tylko w konkretny sposób, pychota Źródło: pixabay/ritae

Kotlet schabowy, przyrządzony według tego przepisu, deklasuje wszystkie inne. Koniecznie wypróbuj go w swoim domu, a możesz być pewny, że zasmakuje każdemu,

Staropolski kotlet schabowy jest soczysty, miękki, ale jednocześnie kruchy i jednym słowem - po prostu pyszny. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, dlatego jeśli nie masz pomysłu na niedzielny obiad zdecydowanie musisz skorzystać z tej receptury. Twoja rodzina oszaleje na jego punkcie i bez dwóch zdań, już nigdy nie będzie chciała próbować żadnego innego. 

Aromatyczny kotlet schabowy po staropolsku. Tak przyrządzały go wszystkie babcie 

Możesz być pewny, że jeżeli tak przyrządzony kotlet schabowy podasz swojej babci, ta od razu wróci pamięcią do dawnych czasów. Opracowana lata temu receptura była regularnie przez nie wykorzystywana i, choć niektórzy mogli już o niej zapomnieć, to efekt smakowy za każdym razem powala na kolana. 

Lista składników do kotletów schabowych po staropolsku: 

  • 4-5 plastrów schabu,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • mąka,
  • bułka tarta.
  • jajko,
  • ok 0,5 litra bulionu mięsnego.
  • pieprz, sól

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Nieziemsko pyszny i przygotowany w kilka minut 

Przyrządzenie staropolskiego schabowego jest niesłychanie proste i bez wątpienia każdy będzie w stanie sobie z tym poradzić. Zacznij od rozbicia schabu na grubość około 3-4 milimetrów. Każdy kawałek dopraw solą oraz pieprzem, a następnie obtaczaj w panierce w kolejności: jajko, bułka tarta wymieszana z mąką. Smaż na rozgrzanym tłuszczu aż będą rumiane. 

Dzisiaj grzeje: 1. Student musi zostać w szpitalu, dwójka wychodzi. Uciekali z chińskiego Wuhan
2. Będzie naprawdę niebezpiecznie. Pilny alarm dla prawie całej Polski

Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Całość wrzuć na patelnię, podsmaż kilka minut, następnie dodaj 2 łyżki mąki i smaż jeszcze chwilę. Wszystko zalej bulionem i wrzuć kotlety. Teraz zmniejsz ogień i duś przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy sos będzie gęsty i brązowy to znak, że jest gotowy. Danie możesz podawać go z ziemniakami oraz ulubioną surówką lub z chlebem. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Nadeszła zaskakująca wiadomość, są porażające zdjęcia. Już wiadomo skąd mógł wziąć się koronawirus. Fani uwielbianego przysmaku oniemieli
  2. Trzynastki już niebawem. Jest dokładna data wypłat
  3. Przyjaciółka Dagmary nagle przerywa milczenie. Ujawniła całą prawdę
  4. Rydzykowi puściły nerwy, nie przebierał w słowach. Wściekły krzyczał nawet o gwałceniu krów
  5. Co się z nim dzieje? Nie wygląda dobrze, Walduś z Kiepskich zmienił się nie do poznania

Źródło: przyslijprzepis

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News