92% gospodyń popełnia niewybaczalny błąd przy smażeniu kotletów. Wystarczy pamiętać o 1 rzeczy, a panierka nigdy nie odpadnie

92% gospodyń popełnia niewybaczalny błąd przy smażeniu kotletów. Wystarczy pamiętać o 1 rzeczy, a panierka nigdy nie odpadnie Źródło: RitaE Pixabay.com

Kotlet schabowy to klasyka polskiej kuchni i trudno wyobrazić sobie tradycyjny niedzielny obiad bez tego dania. Chociaż nie ulega wątpliwości, że nasze mamy to prawdziwe mistrzynie kuchni, to wiele gospodyń nie wie, że podczas smażenia popełnia ogromny błąd. Gdy się dowiesz, jaki, twoja panierka już nigdy nie odpadnie.

Kotlet schabowy w towarzystwie młodych ziemniaczków i mizerii to danie, o którym na samą myśl cieknie ślinka. Teraz w prosty sposób możesz jeszcze je ulepszyć i zawalczyć o tytuł prawdziwego szefa kuchni. Zapomnij o odpadającej panierce, wystarczy że przestaniesz popełniać jeden błąd. To naprawdę prostsze, niż myślisz.

Kotlet schabowy jak u mamy to spore wyzwanie

Kotlet schabowy to tylko z pozoru proste danie i każdy, kto się z nim zmierzył wie, że odwzorowanie niesamowitej soczystości oraz walorów smakowych, znanych z obiadów u mamy nie jest tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Na szczęście nasze babcie i mamy to prawdziwe mistrzynie w wykorzystywaniu domowych trików i ułatwiania sobie życia. Okazuje się, że nawet w czasie smażenia mięsa możemy skorzystać z pewnego zabiegu, który sprawi, że odpadająca panierka przestanie śnić się wam po nocach. Uwierzcie nam, że to nic trudnego i konieczne jest zapamiętanie tylko jednej rzeczy.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

92% gospodyń popełnia niewybaczalny błąd

Już na pierwszy rzut oka widać, że większość amatorów gotowania nie wie, że usmażenie kotleta z chrupiąca skórką to prawdziwa sztuka. Bagatelizowanie jednej konkretnej zasady sprawia, że panierka staje się gumowata i ciągnąca lub wręcz całkowicie odchodzi od mięsa. Dzieje się tak dlatego, że kucharze przygotowują sobie wszystkie kotlety wcześniej i później taśmowo wrzucają je na patelnię. To błąd, ponieważ bułka tarta ma wtedy czas, aby zaabsorbować wilgoć mięsa i w efekcie nasz kotlet schabowy na pewno nie będzie tak soczysty, jak by sobie tego życzyli nasi domownicy.

Dzisiaj grzeje: 1. PKW właśnie przekazała pierwsze dane dot. frekwencji. Liczba może być zaskoczeniem dla wielu

2. Kamil Durczok podzielił się szczerym wyznaniem. Dotyczy stanu jego zdrowia

Kotlet schabowy panieruj na bieżąco

Dopiero przed samym włożeniem na patelnię mięso obtaczaj w jajku oraz bułce tartej. Masz wtedy pewność, że wszystko będzie idealne. Chociaż wcześniejsze przygotowanie wielu kotletów znacznie ułatwia pracę, to uwierzcie nam, że to małe utrudnienie odpłaci wam się świetnym daniem. Warto się poświęcić i zaskoczyć domowników potrawą niczym z najlepszej restauracji.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Porażające wiadomości obiegły media. Erling Haaland wyrzucony z klubu, decyzja była oczywista (WIDEO)
  2. Wow, co za stylizacja. Magda Gessler zachwyciła w lokalu wyborczym, uwagę zwraca 1 szczegół
  3. Bliski przyjaciel i współpracownik Rydzyka ujawnił o nim całą prawdę. Do tej pory milczano o jego słowach
  4. Irena Kwiatkowska przeżyła śmierć kliniczną. Opowiedziała, co zobaczyła
  5. Ministerstwo oficjalnie oznajmiło zmiany w prawie. Wraca system z PRL
  6. Śmierć ukochanej córki, a teraz znów smutna wiadomość. Ewa Bem przeżywa trudne chwile

Źródło: palcelizac.pl

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News