Genialny pomysł na oryginalną panierkę do kotletów schabowych. Nie odpada i pięknie się rumieni na patelni

Genialny pomysł na oryginalną panierkę do kotletów schabowych. Nie odpada i pięknie się rumieni na patelni Źródło: pixabay/takedahrs

Kotlet schabowy w odmienionej panierce to prawdziwe niebo w gębie. Panierka nie odpada, a w czasie smażenia nabiera pięknego, rumianego koloru. Musisz wypróbować, Twoi bliscy pokochają ten przepis.

Każdego kotleta schabowego można łatwo zepsuć, stosując do niego nieodpowiednią marynatę, która albo będzie się rozpadać, albo będzie źle smakować. Jeżeli zdarzyło Ci się, że przez z pozoru nieistotną panierkę cały obiad smakował, nie tak jak oczekiwałeś tego, koniecznie musisz przetestować recepturę, którą chcemy Ci przedstawić. Panierka wychodzi chrupka, nie odpada i smakuje znakomicie. 

Kotlet schabowy w oryginalnej panierce. Niepowtarzalny smak i rumiany kolor 

Przy wykonywaniu tradycyjnych kotletów schabowych do obtoczenia mięsa zazwyczaj używa się mąki, jajka i bułki tartej - dokładnie w tej kolejności. Zapewne każdemu choć raz zdarzyło się, że tak przygotowana panierka odpadała od kotleta lub przypalała się, gdy schab potrzebował poleżeć na patelni jeszcze chwilę. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

O ile spożywanie kotletów schabowych nie koliduje ze zdrowym odżywianiem, wykorzystywanie bułki tartej w tym celu raczej nie jest odpowiednim elementem zdrowej diety. Jest kaloryczna i nie dostarcza zbyt wielu wartości odżywczych do organizmu. By jednak nie tracić chrupkości dania, a nawet zapewnić mu jeszcze lepszy smak, wygląd, a panierce wytrzymałość warto zastąpić bułkę dość nieoczywistym składnikiem. 

Dzisiaj grzeje: 1. Pokazali, jak wygląda samolot po wyjściu niektórych pasażerów. Tragedia, gorzej niż w chlewie [FOTO]

2. Krzysztof Cugowski nagle chwycił mikrofon na pogrzebie Lipki. Wszyscy usłyszeli jego słowa, bliscy zalali się łzami  

Raczej mało kto spodziewał się, że równie smacznym i o wiele bardziej wartościowym produktem będą płatki jaglane. Wystarczy przy obtaczaniu mięsa zastąpić bułkę płatkami i smażyć je tak, jak zawsze. Zapewnią one nie tylko to, że panierka będzie lepiej trzymała się kotletów, a w czasie smażenia pięknie się zrumieni, ale również dostarczą organizmowi dużo witaminy B, białka i błonniku oraz pomogą usunąć nadmiar złego cholesterolu i oczywiście - mają o wiele mniej kalorii. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Jest nagranie. Biedronka w polskiej miejscowości przyłapana na największej ściemie
  2. Spiesz się ze spłacaniem długów. Od marca wejdzie prawo, które doprowadzi cię do ruiny
  3. Po 40 latach wspólnego grania tak Budka Suflera pożegnała Lipkę. Niesamowite, co zrobili
  4. Oliwia długo planowała swój ślub. Gdy usłyszała, co matka ma jej do powiedzenia przed ceremonią, miała oczy pełne łez
  5. Żona podeszła do męża i zadała mu 21 ciosów w samo serce. Nie chce się wierzyć, co zrobiła potem

Źródło: wirtualna polska

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News