Przepis na idealny kotlet schabowy jurorki MasterChefa. Dzięki niemu odkryjesz zupełnie nowy wymiar klasycznego dania, niebo w gębie

Przepis na idealny kotlet schabowy jurorki MasterChefa. Dzięki niemu odkryjesz zupełnie nowy wymiar klasycznego dania, niebo w gębie Źródło: Wikimedia Commons/Silar

Kotlet schabowy to dla początkujących gospodyń spory problem. Odpowiednie wysmażenie mięsa bez przypalenia, chrupiące brzegi i soczystość w środku to często cel niemalże nie do osiągnięcia. Jurorka MasterChefa przedstawia przepis, który jest idealny, klasyczny i zawsze się udaje.

Kotlet schabowy bywa dość problematyczny. Tradycyjne, niedzielne danie, podawane z ziemniakami i mizerią lub buraczkami, może w najgorszym przypadku się przypalić lub okazać się twarde jak kamień. Doświadczona kucharka ma na to jednak sposób.

Kotlet schabowy - najważniejszy jest tradycyjny, nieskomplikowany przepis

Jurorka MasterChefa, Ania Starmach, przychodzi z pomocą wszystkim kobietom, którym schabowy nie chce wyjść idealnie, choćby nie wiadomo jak się starały. Doświadczona i zaprawiona w kuchni jurorka zaznacza, że najważniejsza jest klasyka. Nie warto kombinować i udziwniać dobrze znanego wszystkim przepisu.

Aby zrobić dobry kotlet schabowy wystarczą 4 kawałki mięsa po 100 g lub 250 g, w zależności jak duży i sycący posiłek chcemy zrobić. Przyda się też jedno jajko, jedna łyżka mąki, 4 łyżki bułki tartej, sól z pieprzem oraz olej do smażenia.

Kotlety na schabowe można kupić już gotowe i ubite w sklepie mięsnym - panie z chęcią odpowiednio rozbiją kupowane mięso. Jeśli nie, to kawałek mięsa o danej gramaturze wystarczy wstawić między dwie warstwy folii i samemu ubić - dzięki temu nie nabrudzimy, a mięso się nie rozpadnie. Gotowe kotlety wystarczy doprawić z obu stron do smaku solą i pieprzem. Następnie obtoczyć kolejno w mące, jajku oraz bułce.

Kotlet schabowy - wskazówki

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Należy koniecznie pamiętać o tym, żeby olej był naprawdę mocno rozgrzany - inaczej panierka nie będzie chrupiąca, a mięso będzie się ciągnąć i będzie nie do przełknięcia. Warto po takiej "kąpieli" odsączyć kotlet schabowy z oleju za pomocą ręcznika papierowego. Ania Starmach zapewnia, że taka klasyka zawsze się udaje, a goście będą mocno ukontentowani.

Dzisiaj grzeje: 1. Nie żyje uwielbiany bohater "M jak Miłość". Fani są zrozpaczeni
2. Smutne informacje o mamie brutalnie zamordowanej 10-letniej Kristiny. Nie jest dobrze

Oczywiście, by być mistrzem w dziedzinie kotletów schabowych należy zapamiętać kilka ważnych wskazówek:

- mięso powinno pochodzić z części karkowej i powinno być dwukolorowe - to gwarancja soczystego kotleta;

- ścięgna muszą być rozklepane lub porozcinane - zapobiegnie to zwijaniu się kotleta;

- można dodać zioła takie jak lubczyk czy rozmaryn;

- kotlety przed rzuceniem na mocno rozgrzany olej powinny mieć ok. 3 mm grubości;

- nie smażyć ich dłużej niż do jasnobrązowego zarumienienia.

Najlepsze newsy dnia:

  1. PRZERAŻAJĄCA prawda o emeryturach. Nie utrzymasz nawet mieszkania
  2. Karel Gott nie żyje. Na jaw wychodzą przerażające szczegóły
  3. Tomek poszedł na grzyby, nagle poczuł dziwny zapach. Okazało się, że natrafił na "palce diabła", a o jego znalezisku zrobiło się głośno w całym kraju
  4. Katarzyna Dowbor pokazała najnowsze zdjęcie swojej córki. Jej uroda powala
  5. Gwiazda hitowego show TVN błaga o pilną pomoc. Rodzinny koszmar, potrzebna jest pomoc i modlitwa

Źródło: Onet

Następny artykuł