Przepis na idealny, ogromny kotlet schabowy po staropolsku zachwyci domowników. Soczysty i chrupki smakuje jak ambrozja

Przepis na idealny, ogromny kotlet schabowy po staropolsku zachwyci domowników. Soczysty i chrupki smakuje jak ambrozja Źródło: youtube

Kotlet schabowy co weekend gości na co drugim polskim stole. Przy okazji przygotowania tego kultowego dania sięgnij po staropolski przepis, który jest idealny i łatwy w wykonaniu. Gwarantujemy, że obiad będzie smakował jeszcze lepiej. Domownicy nie są gotowi na taką eksplozję smaków!

Kotlet schabowy według staropolskiego przepisu sprawi, że wasze popisowe danie nabierze zupełnie innego wymiaru. Przepis ten wychodzi każdemu, nawet osobie, która nie jest mistrzem kuchni. Danie, które zna i lubi każdy Polak, będzie smakowało wyśmienicie. Kotlet będzie soczysty i wyjątkowo chrupki. Idealny na niedzielny obiad. 

Składniki na wyśmienity kotlet schabowy

Do przygotowania koletów schabowych z tego staropolskiego przepisu będziesz potrzebować: 

  • dobrej jakości schabu z kością
  • szklanki mąki 
  • szklanki bułki tartej (przygotowanej własnoręcznie z niezużytego pieczywa)
  • smalcu (najlepiej zrobionego w domu)
  • 3/4 jajek
  • sól i pieprz

Do przygotowania marynaty użyj: 

  • szklanki mleka 3%
  • jednej, średniej cebuli pokrojonej w piórka 
  • gałązkę rozmarynu
  • jeden ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz 

Przepis na nieziemski kolet schabowy 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Przygotowanie dania zacznij od wykonania marynaty. W misce połącz wszystkie składniki. Dodanie gałązki rozmarynu jest opcjonalne, ale kotlet schabowy zyska jeszcze lepszy smak, jeśli skorzystasz z dodatku tego zioła. 

Następnie rozbij schab. Kotlet schabowy ze staropolskiego przepisu powinien mieć grubość ok. 1 cm. Włóż kotlety do marynaty i odstaw na minimum 40 minut. Im dłużej schab będzie się marynował, tym osiągniesz lepszy smak. 

Po upływie czasu na marynowanie przygotuj miskę, w niej umieść rozbite jajka, dodaj szczyptę soli i pieprzu, a także przelej trochę marynaty. W następnej miseczce nasyp mąki, a w kolejnej bułkę tartą. Wyciągnij schabowe z marynaty, umieść w misce z mąką i obtocz. Tą samą czynność wykonaj z bułką tartą. 

Kotlety schabowe smaż po 3-4 minuty z każdej strony na rozgrzanym smalcu. Kiedy kotlety nabiorą złocistej barwy, to znak, że są gotowe. Smacznego. 

Dzisiaj grzeje: 1. Staruszka skrywała sekret przez całe życie. Dopiero po jej śmierci rodzina odkryła skrywaną TAJEMNICĘ
2. Wielu Polaków w żałobie. Maria Skrzypek nie żyje

Tak przygotowane kotlety zachwycą wszystkich domowników. Ich smak jest obłędny. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Niewiele osób wie. Po śmierci Anna Jantar została uczczona w wyjątkowy sposób przez kultowego wykonawcę 
  2. Świadczenia idą do góry od stycznia. Nawet o 247 zł więcej miesięcznie
  3. Biszkopt z 3 składników zawsze wychodzi i nie opada. Smakuje jak słodka chmurka, palce lizać
  4. Podczas składania przysięgi małżeńskiej panna młoda nie wytrzymała. Zrobiła żenującą rzecz na oczach gości, wszystko się nagrało
  5. Kobieta z Łodzi łapie robaki do słoika i nie chce ich wyrzucić. Powód ścina z nóg

źródło: youtube

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News