Kania przyrządzona a la kotlet schabowy to prawdziwy hit tej jesieni. Kolejność panierowania w tym przepisie zmienia jej smak na nieziemski

Kania przyrządzona a la kotlet schabowy to prawdziwy hit tej jesieni. Kolejność panierowania w tym przepisie zmienia jej smak na nieziemski Źródło: Pxhere/CC0 Public Domain

Kotlet schabowy to niekwestionowany król polskiej kuchni. Często jednak chcielibyśmy go nieco urozmaicić, dlatego świetnym wyborem będzie grzyb kania. Przepis na kotleta a la schabowy to prawdziwy hit tej jesieni. Każdy, kto go spróbuje chociaż raz, będzie chciał wiedzieć, jak go przyrządzić.

Kotlet schabowy nie musi występować tylko pod mięsną postacią. Można również wykorzystać do tego na przykład grzyby. Kania a la kotlet schabowy możesz potraktować jako pyszną przekąskę do pracy albo skomponować tradycyjny, polski obiad. To prawdziwe niebo w gębie. Naprawdę warto zapoznać się z tym przepisem. 

Kotlet z kani - przygotowanie

Kanie są cenione ze względu na swój niepowtarzalny smak. Wielu zapalonych grzybiarzy twierdzi, że kotlety z tego smakowitego grzyba smakują dużo lepiej niż te w mięsnej wersji. Aby stworzyć pyszne danie potrzebujesz składników jak do zwykłego schabowego. Ważna jest jednak kolejność panierowania, która spowoduje, że smak grzyba będzie na prawdę nieziemski.

Aby przygotować kotlet a la schabowy z kani potrzebujesz 5 kapeluszy kani, 1 jajko, mąkę, bułkę tartą, olej oraz pieprz i sól do smaku. Na początku należy dokładnie oczyścić przygotowane grzyby, a następnie oprószyć je solą i pieprzem po stronie blaszek. Kolejnym krokiem będzie obtoczenie grzybów w mące, następnie w rozmąconym jajku, a na koniec w bułce tartej. Ważne jest, aby wykonywać wszystkie czynności w tej kolejności, a smak kotletów będzie wyśmienity. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Następnie smażymy kotlety na gorącym oleju do momentu, aż osiągną złoty kolor. Usmażoną kanię można wziąć jako przekąskę do pracy, jak również  podać z ziemniakami i sałatką, jak tradycyjny obiad. To prawdziwa uczta dla podniebienia. 

Dzisiaj grzeje: 1. Nie żyje kultowy aktor. Zmarł nagle, miał tylko 50 lat
2. Odkrył na co żona wydaje wszystkie pieniądze. Natychmiast się rozwiódł

Kania to grzyb z rodziny pieczarkowatych. Jest to gatunek pospolity, który można znaleźć na terenie całego kraju. W lasach można go spotkać od lipca aż do końca października. Grzyby tego gatunku zazwyczaj rosną pojedynczo, w miejscach gdzie nasłonecznienie jest umiarkowane. Warto poszukać ich także na polanach.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Potrzebujesz gotówki? Istnieją dwa banalne sposoby, żeby szybko ją zdobyć
  2. Rossmann bardzo podpadł swoim klientkom. Horrendalne ceny za dostawę
  3. NAGIE zdjęcia gwiazdy Polsatu! To będzie prawdziwy skandal [ZDJĘCIA]
  4. Myślał, że w butelce jest woda. Po łyku miał przed oczami ciemność, wiadomo co spustoszyło mężczyźnie organizm
  5. Magda Gessler ostrzega tysiące Polaków pracujących w popularnym zawodzie. "To początek śmierci"
  6. Anna obudziła się w miejscu publicznym całkiem goła. Nie miała czym się okryć i gdzie uciec

źródło: Polki

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News