Kawa z mlekiem może uratować Ci życie. Sprawdź, dlaczego!

Kawa z mlekiem może uratować Ci życie. Sprawdź, dlaczego! Źródło: Fot. Pixabay.com/Free-Photos

Kawa z mlekiem może uratować Ci życie. Choć wydaje się to być nieprawdopodobne - jest jak najbardziej prawdziwe. Do takich wniosków udało się dojść naukowcom, którzy uważają, że ten właśnie napój pomoże nam zminimalizować ryzyko zachorowania na raka.

Kawa z mlekiem to świetny wybór, jakiego dokonują codziennie ludzie, którzy rozpoczynają swój dzień od filiżanki powszechnie lubianego napoju. Dzięki temu, że dodają do kawy mleka - istnieje duża szansa, że nigdy nie doświadczą nowotworu przełyku.

Kawa z mlekiem uratuje nas przed rakiem

Eksperci z American Cancer Society przeprowadzili badanie, które miało na celu pokazać przyczynę zachorowań na raka przełyku. Po przebadaniu tysięcy ludzi okazało się, że, choć była to informacja dotychczas niepotwierdzona, na zachorowanie na raka przełyku wpływa między innymi temperatura napojów, które codziennie spożywamy.

Jeśli więc pijemy np. herbatę tuż po tym, gdy zalana została wrzątkiem - narażamy nasze zdrowie na rozwinięcie się niebezpiecznego raka przełyku. Jest to nowotwór, który co roku zabija ponad 400 tys. osób, co jest wyjątkowo szokującym wynikiem.

W jaki sposób pić gorące napoje, aby uniknąć zachorowania na raka przełyku? Pić kawę z dodatkiem mleka. W momencie zalewania kawy wrzącą wodą jej temperatura po kilku sekundach spada ze 100 do około 80-90 st. Celsjusza, co przez jakiś czas utrzymuje się - choć konsekwentnie temperatura z każdą minutą staje się coraz niższa. Zazwyczaj wypijamy jednak kawę, zanim jej temperatura zejdzie poniżej 60 st. Celsjusza (czyli do granicy bezpiecznej dla naszego zdrowia).

Aby przyśpieszyć proces obniżania się temperatury - warto po prostu dodać do kawy mleko. Wystarczy odrobina, aby natychmiast zbić temperaturę nawet o 20 stopni (szczególnie, jeśli mleko zostało przez nas wyjęte z lodówki). Dzięki temu nasz przełyk przyjmuje napój, który nie wyrządza szkód śluzówce, a także okolicznym tkankom, które nie są przyzwyczajone do wysokiej temperatury.

Źródło: Radio ZET

Następny artykuł