Nowoczesny karp będzie królem wigilii. Rewolucyjny przepis Magdy Gessler

Nowoczesny karp będzie królem wigilii. Rewolucyjny przepis Magdy Gessler Źródło: Pixabay / DanaTentis

Karp w nowej odsłonie na pewno unowocześni tradycyjne, świąteczne dania. Ryba w takiej odsłonie zupełnie zaskoczy gości zgromadzonych przy stole.

Karp w tak nowoczesnym wydaniu na pewno zaskoczy gości przy świątecznym stole. To bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnych przepisów. Magda Gessler przekonuje, że ryba przyrządzona według jej niestandardowego przepisu, smakuje obłędnie i każdy powinien jej spróbować.

Karp w nowej odsłonie, według przepisu Magdy Gessler

Przepis, który proponuje restauratorka, jest bardzo nowoczesny, chociaż jego korzenie sięgają przełomu XIX i XX wieku. Gwiazda proponuje, by zamiast tradycyjnie wysmażyć rybę, zaskoczyć swoich gości i przygotować rybne faworki. Wystarczy kilka przypraw, mąka, olej i oczywiście karp.

Na początku należy oczyścić karpia z ości i pokroić w paski, takie same, jak w przypadku ciasta na słodkie faworki. Tak przygotowany filet dobrze jest zamarynować na przynajmniej kilka godzin w cebuli i przyprawach. To poprawi walory smakowe ryby i delikatnie zneutralizuje jej "mułowaty" posmak. Po tym procesie wyciągamy rybę i kolejno każdy pasek nacinamy na środku paseczka, po czym wywijamy połówkę przez powstały otwór.

Goście będą zachwyceni

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Następnie rybne faworki oprószamy mąką i pozostawiamy na kilka minut. Jeśli chcemy, możemy dowolnie zmodyfikować panierkę według własnego smaku. W tym czasie należy rozgrzać dużą ilość oleju, najlepiej rzepakowego w sporym garnku lub głębokiej patelni. Na gorący tłuszcz wrzucamy pojedynczo faworki i smażymy z obu stron na złoty kolor w dużej temperaturze. Można je kilkukrotnie poobracać, by równo się zarumieniły.

Dzisiaj grzeje: 1. Chciał nakarmić biedne dzieci i wziął je na obiad. Dostał rachunek i nie mógł uwierzyć w to, co widzi
2. Katarzyna Dowbor przyznała się do ciężkiej choroby. Dużo Polek ma to samo, ale ignorują objawy

Na koniec wyciągamy usmażone faworki i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Warto podać je w towarzystwie sosu chrzanowego. Magda Gessler przekonuje, że tak przygotowana ryba smakuje obłędnie i będzie świetnym unowocześnieniem dla tradycyjnego, świątecznego menu.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Nagłaśniamy: Skandal w częstochowskim salonie dla psów. Fryzjer musi odpowiedzieć za swoje zachowanie
  2. Emerytury 2020. Znamy już stawkę i wysokość waloryzacji
  3. Zdjęcia Beaty Kozidrak trafiły do sieci. Widok jest druzgocący
  4. Jeśli ją masz dostaniesz fortunę! Chodzi o nietypową monetę pięciozłotową
  5. Rodzice tylko na chwile zostawili dziecko samo z psami. Zamarli widząc co się stało

źródło: WP

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News