Jest przepyszny, można go dodać niemal do wszystkiego. Uszkadza wątrobę i jest niebezpieczny
Mateusz Sidorek - 25 Stycznia 2020

Jest przepyszny, można go dodać niemal do wszystkiego. Uszkadza wątrobę i jest niebezpieczny

Jedzenie go może jednak zniszczyć naszą wątrobę, chociaż znajduje się w wielu daniach i deserach, znacznie poprawiając ich smak. Tej przyprawy zdecydowanie lepiej jednak unikać.

Jedzenie w połączeniu z tym składnikiem może działać jak trucizna. Mimo to jest prawie w każdej kuchni. Tylko naprawdę wybredne osoby nie używają tego produktu. Okazuje się, że zbyt częste dodawanie go do deserów może poważnie zagrozić naszemu zdrowiu.

Obiad i błąd w przyrządzeniuWszyscy go robią. Błąd w przyrządzeniu kurczaka ma katastrofalne konsekwencjeCzytaj dalej

Cynamon ma wiele zastosowań i pojawia się nie tylko w jedzeniu. Stosujemy go również podczas przyrządzania grzańców oraz koktajli. Ta popularna przyprawa przede wszystkim jednak jest kojarzona z deserami. Można jej użyć przy robieniu szarlotki czy pieczonego jabłka, sprawdza się także jako posypka do bitej śmietany, która może znajdować się zarówno na lodach, kawie, jak i mlecznych shake'ach. Jednak cynamon poza intensywnym aromatem ma jeszcze inne właściwości. Niestety, niektóre z nich mogą uszkodzić naszą wątrobę.

Jedzenie cynamonu może mieć zły wpływ na funkcjonowanie wątroby

Cynamon zawdzięcza swoją popularność nie tylko swojemu aromatowi, ale także składnikom odżywczym, których jest źródłem. Jednak w przypadku tej przyprawy istotne jest jedzenie jej z umiarem. Chociaż znana jest ona z właściwości rozkurczowych oraz hamujących rozwój drobnoustrojów w organizmie, może także posiadać składnik, którego nadmiar szkodzi wątrobie.

Córka Adama MałyszaOlśniewająca uroda córki Adama Małysza. Karolina zmieniła się nie do poznania, zdjęcia zapierają dech w piersiachCzytaj dalej

Kumaryna jest substancją zapachową występującą również w kosmetykach. To właśnie przez nią nadmierne jedzenie cynamonu może uszkodzić wątrobę. Dlatego unijne prawo reguluje jej zawartość w produktach, ograniczając ją do 2 mg na kilogram produktu. Osoby dorosłe nie powinny spożywać więcej niż 0,5 g cynamonu na dobę.

Dzisiaj grzeje:

1. Doszło do potężnego trzęsienia ziemi. Odczuło je 5 państw, opłakane skutki widać na nagraniach
2. Gwiazda Polsatu spowodowała straszny wypadek samochodowy, auto było totalnie zniszczone. Sytuacja była bardzo poważna, teraz ostrzega innych

Jeśli zależy nam na tym, żeby nasze jedzenie miało piękny aromat cynamonu, powinniśmy wybierać odpowiednie odmiany. Chiński cynamon jest tańszy, ale ma wysokie stężenie kumaryny. Najzdrowszą opcją jest cynamon cejloński, czyli pochodzący z Indii, Sri Lanki oraz Birmy. Łatwo go rozpoznać - jego laski zawijają się do środka z obu stron, tworząc tzw. dwururki. Ma też jaśniejszą barwę i jest słodszy, niż jego chińska odmiana. Warto mieć to na uwadze, zwłaszcza jeśli jesteśmy amatorami cynamonu.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Nie musisz kupować nowego. Prosty sposób na otwarcie "jednorazowego" młynka do pieprzu
  2. Już za trzy dni kierowcy zapłacą nową, specjalną opłatę. Nałożona została jednak tylko na właścicieli konkretnych aut
  3. Dagmara nie mogła dłużej go ukrywać. Zrujnował jej całe życie, w końcu się przyznała
  4. Ferdek z Kiepskich wyjawił straszną prawdę nt. serialu. Nigdy wcześniej nikt nie wiedział co się tam działo
  5. Oryginalny przepis na ciasto do pierogów z 1920 roku. Zupełnie inny smak i jakość, palce lizać

Zenek Martyniuk zaliczył niezłą wpadkęWtopa i skandal z Zenkiem w roli głównej. TVP się wycofało, teraz próbuje wszystko naprawićCzytaj dalej

źródło: Wirtualna Polska

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News