Czy koronawirusem można zarazić się przez jedzenie? Najnowsze badania nie pozostawiają wątpliwości

Czy koronawirusem można zarazić się przez jedzenie? Najnowsze badania nie pozostawiają wątpliwości Źródło: By www.Pixel.la Free Stock Photos / CC0 1.0 / https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Food-healthy-vegetables-potatoes_(23958160949).jpg

Czy przez jedzenie możemy zarazić się koronawirusem? Wiele osób boi się, że przy okazji zakupów, na niektórych produktach może znajdować się wirus. Najnowsze badania nie pozostawiają już żadnych wątpliwości.

Jedzenie jest narażone na koronawirusa? Naukowcy postanowili zbadać to zjawisko i sprawdzić, czy rzeczywiście istnieje ryzyko, że "przyniesiemy" do domu koronawirusa wprost z zakupów.

Jedzenie należy przede wszystkim umyć, obróbka termiczna też może być konieczna

Wiadomo, że wirusy nie znoszą zbyt wysokich temperatur. Najlepszym sposobem na pozbycie się ich, jest obróbka termiczna żywności. Jednak nie każdy produkt można gotować. Warto więc dokładnie, pod bieżącą wodą, umyć to, co przygotowaliśmy do zjedzenia. Czy koronawirusem możemy zarazić się, kupując owoce lub warzywa dotykane wcześniej przez osobę chorą? Możemy - jeśli dotkniemy taki owoc, krótko po tym jak miała go w ręku osoba zakażona, a potem podrapiemy się po ustach, oku lub nosie, istnieje duże prawdopodobieństwo, że w taki szybki sposób również zostaniemy nosicielami. Jednak naukowcy uspokajają.

Na tę chwilę naukowcy uważają, że nie ma powodów aby podejrzewać, aby żywność była jedną z dróg transmisji wirusa. Wirus nie przeżyje długo poza organizmem swojego żywiciela, poza tym roznosi się tylko drogą kropelkową - wtedy jest najsilniejszy i najagresywniejszy. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał już specjalne oświadzczenie.

- Obserwacje z poprzednich epidemii wywołanych koronawirusami, takimi jak SARS czy MERS, nie wskazują, by dochodziło do transmisji poprzez spożycie żywności. Na ten moment nie ma żadnych dowodów, by sugerować, że koronawirus SARS-CoV-2 różni się od nich pod tym względem - czytamy.

Żywotność wirusa zależy od powierzchni, temperatury i wilgotności

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Jak już wiemy, wirus może przetrwać poza organizmem swojej ofiary. Ten czas wynosi od kilku godzin do nawet kilku dni, lecz wszystko zależy od temperatury, wilgotności, powierzchni. Dla porównania - na plastiku jest w stanie wytrzymać 72 godziny, a w temperaturze pokojowej o umiarkowanej wilgotności już tylko 3 godziny. Nie ma powodów do paniki, ponieważ z każdą minutą taki wirus słabnie. Naukowcy nie dowiedli, aby wirus, który dostanie się np. na jabłko, namnażał się dalej.

Dzisiaj grzeje: 1. Do sieci wyciekło nagranie z polskiej karetki. Trudno uwierzyć co tam się dzieje
2. Restauracje, kawiarnie i bary zostaną zamknięte. Oficjalne stanowisko premiera

Pamiętajmy też, że zakupami rzucamy, ocieramy je o inne rzeczy - chociażby reklamówki, zanim trafią z chłodni czy sklepowej półki do domu, przeżyją wahania temperatury, a wirus tego zdecydowanie nie lubi. Oczywiście istnieje ryzyko, że dotkniemy plastikowego opakowania chipsów czy pomidorów, które wcześniej dotykała osoba chora. Dlatego tak ważne jest, aby podczas zakupów nie dotykać się po twarzy, płacić kartą i mieć ze sobą płyn do dezynfekcji - lub pamiętać, aby wyszorować ręce od razu po przekroczeniu progu mieszkania.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Kobieta wyleczona z koronawirusa zdradza, co zrobiła, żeby wyzdrowieć. Nie była nawet hospitalizowana
  2. Polscy skoczkowie poddani kwarantannie. W izolatce również Adam Małysz
  3. Skandal po wprowadzeniu ograniczeń w Polsce ws. koronawirusa. Do sieci trafiły nagrania, ręce opadają
  4. U noworodka potwierdzono koronawirusa. Lekarze nie mogli uwierzyć, najmłodszy zakażony
  5. Kto na koronawirusa umiera częściej, kobiety czy mężczyźni? Opublikowano najnowsze badania
  6. Oficjalna wiadomość. Ważne zmiany dotyczące zakupów w Polsce

Źródło: Polityka

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News