Mało kto zdaje sobie sprawę jak bardzo są szkodliwe. Jemy je zbyt często, nie powinniśmy w ogóle

Mało kto zdaje sobie sprawę jak bardzo są szkodliwe. Jemy je zbyt często, nie powinniśmy w ogóle Źródło: By Wolfmann - praca własna / CC BY-SA 4.0 / https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Extra_(Coop_supermarket)_Bergen_Storsenter_Norway_2017-11-16_snacks_aisle.jpg

Jedzenie niekoniecznie zawsze musi być zdrowe. Najczęściej to, co najbardziej nas kusi i to, po co najczęściej sięgamy jest szkodliwe dla naszego organizmu. Wiele niezdrowych substancji obciąża żołądek, układ krwionośny czy też trawienny, a nadprogramowe kilogramy pojawiają się jak za pstryknięciem palca. Tego produktu w ogóle nie powinniśmy jeść.

Jedzenie tej przekąski z pewnością należy do błogich przyjemności, jednak produkt przynosi szkody naszemu organizmowi. Niekiedy jest już za późno, aby go odstawić. Lekarze biją na alarm i zachęcają do zdrowszego odżywania.

Od chipsów lepiej trzymać się z daleka

Najpopularniejszą przekąską są z pewnością chipsy - chrupiące plastry ziemniaków z dodatkiem przypraw to najczęściej kupowany niezdrowy produkt. Wydawałoby się, że skład to tylko ziemniaki, tłuszcz i przyprawy, jednak lista składników wygląda szokująco. Olej palmowy, wzmacniacze smaku, aromaty, barwniki czy też regulatory kwasowości nie brzmią zbyt zachęcająco. Czerwona lampka powinna zapalić nam się już podczas spoglądania na tabelę kalorii. 100 g tej przekąski może liczyć sobie nawet 550 kalorii. Mimo teoretycznie wysokiej kaloryczności wcale nie zaspokajają głodu na długo.

Olej palmowy znajdujący się w chipsach (chociaż niektóre firmy rezygnują z niego na rzecz oleju słonecznikowego) przyczynia się m.in. do miażdżycy, chorób serca, zawałów, oczywiście nie można zapomnieć o podniesieniu poziomu cholesterolu we krwi. Ziemniaki same w sobie są bogate w żelazo, fosfor, cynk, błonnik i witaminy z grupy B oraz A, C, E, D, K i PP. Niestety, przekąska po wielu obróbkach jest pozbawiona wartości odżywczych. Organizm nic nie zyskuje, jedynie traci.

Jedzenie chipsów wywołuje ogromne szkody w organizmie

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Nie należy zapominać, że chipsy są solone - w 100 gramach może znajdować się nawet 40% dziennego zapotrzebowania (powinno spożywać się ok. 5 g soli dziennie). Nadmiar sodu powoduje opuchlizny z powodu zatrzymywania wody w organizmie. Problemy z nerkami nie są niczym zaskakującym przy dużym spożyciu soli, do tego dochodzą problemy z nadciśnieniem i tworzeniem się kamieni nerkowych.

Dzisiaj grzeje: 1. Po 6 240 złotych dla 6,5 mln Polaków. Muszą spełnić tylko jeden warunek
2. Lady Gaga ze wzruszeniem opowiedziała o swojej chorobie. Jej problemy wstrząsnęły milionami fanów z całego świata

W chipsach znajduje się też glutaminian sodu, który ma podkreślać smak przekąski. Warto pamiętać, że chipsy smażone w głębokim tłuszczu mogą mieć też wpływ na pojawianie się nowotworów - wszystko przez akrylamid, substancję, która tworzy się podczas obróbki w oleju. Dodatki wykorzystywane w procesie produkcji chipsów mają sprawić, że człowiek się od nich po prostu uzależnia.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Włożyła truskawki do miski z octem. Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania, nigdy nie zrobi inaczej
  2. Zjawiskowo piękna gwiazda sportu pokazała się bez ubrań na Instagramie. Wygląda jak milion dolarów (FOTO)
  3. Całe życie źle obieraliście jajka? Wystarczą 3 sekundy i jeden prosty trik
  4. Włożyła tabletki do zmywarki do bębna pralki. Spektakularny efekt był widoczny natychmiast, każdy chce znać jej sztuczkę
  5. Ależ zbieg okoliczności. Właśnie ujawniono imię dziecka Barbary Kurdej-Szatan
  6. Tragedia na północy kraju. Nie żyje dwójka dzieci, rodzeństwo miało tylko 4 i 5 lat

Źródło: Sztosowe

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News