Jak zrobić naleśniki? Bardzo prosty przepis, który ucieszy każde podniebienie

Jak zrobić naleśniki? Bardzo prosty przepis, który ucieszy każde podniebienie Źródło: Pixabay/Katarzyna_Malin

Jak zrobić naleśniki? Wiele osób uważa, że nie ma wręcz lepszej opcji na śniadanie jak właśnie naleśniki, jednak nie każdy potrafi je zrobić. A jest na to wiele sposobów.

Jak zrobić naleśniki? To proste danie z mąki jest niezwykle popularne nie tylko w Polsce. Oprócz niesamowitego wręcz smaku naleśniki bardzo dobrze zapełniają też nasz żołądek, a w każdym niemal kraju spożywa się je w nieco odmiennej formie.

Wbrew pozorom nie jest trudne zrobić tę popularną potrawę. Nie zajmuje to również zbyt wiele czasu - pod warunkiem, że robimy je dla jednej osoby. Niestety, jeśli szykujemy posiłek dla większej ilości osób nie da się uniknąć dłuższego stania przy patelni.

Jak zrobić naleśniki? Z tym przepisem muszą się udać

Naleśniki można zrobić na kilka sposobów. W USA na przykład popularne jest smażenie grubych warstw, które następnie polewa się syropem. W Polsce natomiast preferuje się cienkie naleśniki, które następnie zawija się, środek uzupełniając dżemem, twarogiem, owocami lub po prostu cukrem-pudrem. Najpopularniejsza jest wersja naleśników na słodko, choć również zdarzają się przepisy wersji "na słono", na przykład z mięsem lub parówką.

Aby zrobić pyszne śniadanie należy przygotować:

- szklankę mąki,

- szklankę mleka,

- 3/4 szklanki wody (warto użyć gazowanej, będą wtedy bardziej puszyste),

- dwa jajka,

- 3 łyżki masła (ewentualnie olej roślinny) oraz szczyptę soli.

Potrzebny nam będzie mikser. Pierwszym krokiem będzie wsypanie mąki do głębokiej misji, może być plastikowa. Do niej dodać jajka, wodę i szczyptę soli. Całość zmiksować na gładką masę (w przypadku wody gazowanej starać się ostrożnie mieszać, by zachować jak najwięcej gazu). Do masy należy także wlać olej lub roztopione masło. Całość zmiksować po raz kolejny.

Teraz można przystąpić do smażenia. Patelnię należy wpierw rozgrzać (najlepiej jakby była teflonowa lub z kamienną powłoką). Na patelnię wylać za pomocą dużej łyżki część masy w taki sposób, aby rozprowadzona pokryła całą powierzchnię. Smażyć na wolnym ogniu, po pewnym czasie przewracając na drugą stronę.

Gdy obie strony będą ładnie zarumienione naleśnika można zdjąć z patelni. Smacznego.

źródło: Kwestia smaku

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News