Jak zrobić majonez? Będzie lepszy niż ze sklepu!

Jak zrobić majonez? Będzie lepszy niż ze sklepu! Źródło: Wikimedia Commons/MOs810

Jak zrobić majonez? Aby zrobić prosty dodatek łechtający nasze podniebienie wystarczą jedynie składniki dobrej jakości i trochę czasu. Co koniecznie musisz mieć w kuchni?

Jak zrobić majonez? Własnoręcznie zrobiony majonez robi ogromną różnicę w smaku między domowym a kupionym produktem. Nic dziwnego, ponieważ ten ze sklepu zawiera masę różnych konserwantów, utrwalaczy smaku i wiele niepotrzebnych rzeczy, takich jak barwniki, stabilizatory, aromaty. Nie zwracamy uwagi na takie rzeczy biorąc kolejny słoik do wózka, ale czy nie warto zrobić majonez "na zdrowo"?

Majonez tuczy - tego nie da się ukryć. Ta bomba kaloryczna w jednej łyżce potrafi zawierać aż 200 kalorii! Większość złych składników w gotowym majonezie źle wpływa na nasz organizm, a przede wszystkim na nerki. Zatem jak zrobić majonez w domu?

Jak zrobić majonez?

Tradycyjne przepisy na majonez są do siebie bardzo podobne. Bazują na oleju i jajkach. Aby zrobić dobry domowy majonez potrzebujemy dobrej jakości składników - przede wszystkim 2 jajek od kur z wiejskiego wybiegu. Do tego 1 i 2/3 szklanki szklanki oleju, łyżeczka musztardy, odrobina cukru oraz sól i sok z cytryny do smaku.

Zanim zaczniemy robić majonez należy się upewnić, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. Wyciągamy blender lub trzepaczkę. Przed dodaniem jajek do miski trzeba je sparzyć i dopiero wtedy oddzielić białko od żółtka. Do żółtek dolewamy powoli oleju, cały czas używając trzepaczki lub blendując. Na koniec pozostałe składniki dodajemy do smaku. Niektórzy lubią, gdy majonez ma kwaskowaty posmak, innym to kompletnie nie pasuje w połączeniu do potraw.

Początkującym w kuchni często zdarza się, że majonez się zważy. W tym przypadku wystarczy miskę ze składnikami włożyć do garnka z wrzątkiem i energicznie ucierać. Rozbijemy dzięki temu działaniu nieprzyjemnie wyglądające grudki.

Jak zrobić majonez jak Magda Gessler?

Przepisy odnośnie majonezu mało się od siebie różnią, jednak autorytet polskiej kuchni - Magda Gessler dodaje do idealnego majonezu jeszcze jeden tajny składnik. Jaki?

Podstawa majonezu Magdy Gessler jest podobna jak w przypadku tradycyjnego przepisu. 2 żółtka jajek, 2 szklanki oleju słonecznikowego, musztarda z gorczycą (ilość do smaku) i sok z 2 cytryn - można dodać mniej. Najlepiej dolewać sok i mieszać stopniowo co chwilę próbując.

Sekretnym składnikiem Magdy Gessler, który nada niezapomniany smak majonezowi jest mleko. Koniecznie musi być zimne! Wystarczą 4 łyżki tego składnika, by poznać kompletnie inny, niezapomniany smak.

Źródło: Moje Gotowanie

Następny artykuł