Jak upiec chleb? Najlepszy sposób naszych babć

Jak upiec chleb? Najlepszy sposób naszych babć Źródło: Pixabay.com/Couleur

Jak upiec chleb? Wiele osób zadaje sobie pytanie. Wypiek często nie wychodzi, a maszyna do pieczenia jest droga. Istnieje jednak jeden prosty sposób, by domowe pieczywo smakowało tak, jak robione przez własną babcię.

Jak upiec chleb, aby nie wyszedł zakalec oraz aby pieczywo miało odpowiednią konsystencję? Najlepiej wiedziała to każda babcia, która używała do tego sprawdzonego przepisu. Dzięki niemu wypiek uda się wszystkim, nawet tym, którzy nie mają talentu do gotowania.

Jak upiec chleb bez specjalnej maszyny? Ważne są odpowiednie proporcje

Do upieczenia chleba potrzeba 500 gramów mąki pszennej (można ją także połączyć z mąką żytnią w stosunku 3:1), 7 gramów suchych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soli, garść otrębów lub ziaren słonecznika, dwie szklanki ciepłej wody oraz ulubione zioła, na przykład oregano czy bazylia. Niezbędna będzie także blacha do pieczenia, masło i bułka tarta.

Drożdże należy dokładnie wymieszać z wodą i odstawić na kilka minut. Potem powstały płyn, mąkę, sól, cukier, otręby i zioła należy wymieszać tak, aby powstała gładka masa. Potem trzeba je odstawić pod przykryciem na pół godziny, aby mogło dobrze wyrosnąć. 

W tym czasie można przygotować blachę, którą najpierw należy wysmarować dokładnie masłem, a następnie posypać odrobioną bułki tartej. Wyrośnięte ciasto należy jeszcze raz delikatnie zamieszać i ostrożnie przełożyć do blachy. 

Ile piec chleb? Wiadomo, po jakim czasie będzie idealny

Ciasto przed pieczeniem powinno jeszcze kilka minut postać pod przykryciem, aby mogło podrosnąć. Wtedy można wstawić je na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po tym czasie chleb powinien być idealnie wypieczony. 

Z jedzeniem trzeba jednak poczekać, aż gorące pieczywo ostygnie, bowiem krojąc ciepły chleb można go poważnie uszkodzić. Wiele osób uwielbia jeść jeszcze ciepłe pieczywo, jednak nie jest to najrozsądniejsze w tym przypadku. Ważne są walory smakowe - domowy produkt będzie najsmaczniejszy na zimno, a nawet na następny dzień.

Ten przepis jest jednym z najprostszych, a zarazem najlepszy dla wszystkich osób, które zastanawiają się, jak upiec chleb, ale nie mają specjalnej maszyny. Dzięki niemu wszyscy będą mogli rozkoszować się pysznym wypiekiem własnej roboty.

Następny artykuł