Jak ugotować makaron? Wystarczy kilka minut

Jak ugotować makaron? Wystarczy kilka minut Źródło: pixabay.com/Engin_Akyurt

Jak ugotować makaron? Zajęcie z pozoru banalne, ale to przy najprostszych czynnościach zdarza nam się popełniać najgłupsze błędy. Jakich zasad należy się trzymać przy gotowaniu makaronu?

Jak ugotować makaron? Nie wyobrażamy sobie zup bez makaronu, ani tym bardziej głównego dania na naszych stołach bez tego składnika. Pełen węglowodanów, białka, błonnika, żelaza i magnezu stanowi żelazny filar diety większości ludzi. Nawet posługując się instrukcją na opakowaniu, gotowanie makaronu może pójść nie po naszej myśli. Jakie triki zastosować, by cieszyć się jeszcze lepszym smakiem makaronu?

Jak ugotować makaron?

Zanim zabierzemy się za pichcenie, należy zaznajomić się z najważniejszymi zasadami przy gotowaniu makaronu. Co zrobić po nalaniu do garnka zimnej wody i zagotowaniu jej?

Popularnym mitem jest dodawanie oliwy do wody. Dla wielu osób na logikę olej zapobiegnie sklejaniu się makaronu. Prawda jest zgoła inna - olej utrzyma się na powierzchni wrzącej wody, przy wyciąganiu oblepi makaron, a na talerzu polany sosem będzie wyglądał co najmniej nieapetycznie.

Sól - podstawa przy gotowaniu każdego makaronu. Nie każdy wie, że sól wsypana do wody spowolni zagotowanie jej, za to wsypana do wrzątku - jeszcze podwyższy jej temperaturę. Wtedy jest idealny moment by wsypać makaron. Wysoka temperatura pomaga w rozpuszczaniu się skrobi, dzięki czemu makaron staje się lekkostrawny.

Nie wolno zmniejszać gazu po wrzuceniu makaronu do wrzątku. Temperatura powinna być cały czas tak samo wysoka, inaczej skończy się to rozgotowanym produktem.

Nie przepłukujemy makaronu zimną wodą, jak powszechnie robiły i robią to nasze matki. Przez to makaron traci pozostałą na powierzchni skrobię i sos podany do dania nie będzie spójny z całością, tylko spłynie na boki.

Jak długo gotować makaron?

Gotowanie makaronu nie zajmuje dużo czasu. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Informacje zawsze są zawarte na opakowaniu. Jeśli chcemy ugotować makaron lekko twardawy, tak zwany al dente, gotujemy go o minutę krócej niż podał producent. Średni czas gotowania makaronu wynosi 8-10 min. Gruby, pełnoziarnisty makaron może gotować się nawet 12 min. Zawarte w nim nieprzetworzone w tak dużym stopniu zboża potrzebują czasu, by osiągnąć wymaganą miękkość.

Źródło: noizz.pl

Następny artykuł