Jak ugotować makaron al dente? To naprawdę proste

Jak ugotować makaron al dente? To naprawdę proste Źródło: Pixabay/Divily

Jak ugotować makaron al dente? Wiele osób szuka sposobu na uzyskanie idealnie ugotowanego makaronu. Ile wody do tego potrzeba? Na jakim ogniu najlepiej go przygotowywać? Jak uniknąć zbytniego rozmiękczenia? Poznaj najlepsze sposoby!

Jak ugotować makaron al dente? Krok po kroku

Jak ugotować makaron al dente tak, by był idealny? Pierwszym krokiem powinno być wybranie odpowiedniego garnka. Powinien być on na tyle duży, aby nitki mogły swobodnie "pływać" w wodzie. Pamiętaj, że każdy rodzaj makaronu podczas gotowania zwiększa swoją objętość. Następnie napełnij garnek ok. 4-5 litrami wody. Według Włochów, mistrzów pasty, powinien to być ok. 1l wody na 100g produktu - zagwarantuje to, że makaron się nie poskleja.

Nie zapominaj o soli! To dzięki niej twój makaron al dente będzie miał nie tylko odpowiednią twardość, ale też dobry smak. Gdy woda się zagotuje, wrzuć do niej makaron i od razu zacznij mieszać. Nigdy nie wkładaj go do zimnej czy tylko ciepłej wody. Jest to kluczowe w uzyskaniu idealnie ugotowanego makaronu al dente. Energiczne mieszanie już od początku gotowania zapobiegnie przywieraniu nitek do siebie. Warto wiedzieć, że przez pierwsze kilka minut gotowania z produktu uwalnia się skrobia, która zazwyczaj jest głównym winowajcą sklejania się makaronu. Gotuj tyle czasu, ile jest napisane na jego opakowaniu. Następnie go odcedź.

Jak ugotować makaron al dente? Sprytne triki

Jednym z bardziej popularnych sposobów na to, jak ugotować makaron al dente, jest dodanie do wody oliwy, która będzie chronić go przed sklejeniem się lub przyklejeniem do wnętrza garnka. Warto również po odcedzeniu makaronu przelać go jeszcze zimną wodą. Pozwoli to uniknąć jego rozmoknięcia. Ta metoda najlepiej się nadaje do klusek, które chcemy wykorzystać do sałatki. Jak sprawdzić, czy makaron ma odpowiednią twardość? Wyciągnij z wody jedną nitkę i ugryź - makaron powinien "stawiać lekki opór". Wtedy możesz mieć pewność, że twój makaron jest właśnie al dente.

Makaron to genialny składnik potraw. Nie tylko daje mnóstwo możliwości przygotowania różnego rodzaju dań, ale sprawia, że po jego spożyciu długo odczuwamy uczucie sytości. Co więcej, stanowi on długotrwałe źródło energii dla naszego organizmu.

Źródło: Nowiny24

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News