Jak ugotować kalafior? Może być naprawdę przepyszny

Jak ugotować kalafior? Może być naprawdę przepyszny Źródło: pexels.com/pixabay

Jak ugotować kalafior? To warzywo jest mało doceniane, a jeszcze rzadziej - gotowane. Wszystko przez ten okropny, specyficzny zapach. Jakie sposoby stosują gospodynie domowe by kalafior był pyszny, a kuchnia nie straszyła zapachem?

Jak ugotować kalafior? Na wspomnienie kalafiora większość osób przywołuje ten wspaniały smak połączonego z masłem i bułką tartą. W takim wydaniu serwuje się kalafiora w polskich domach. Jak przywołać smaki dzieciństwa i cieszyć się domem bez zapachu gotowanego kalafiora?

Przed wyprawą do sklepu dobrze zastanowić się, jak powinien wyglądać kalafior nadający się do gotowania i mogący przetrwać trochę czasu w lodówce. Przede wszystkim powinien być bez plamek i przebarwień oraz posiadać sztywne, zielone liście. To gwarancja sukcesu w kuchni. Taki kalafior można przechowywać w lodówce - owinięty folią spożywczą - wytrzyma w ten sposób trzy dni.

Jak ugotować kalafior?

Aby przygotować kalafior do gotowania wystarczy umyć go pod bieżącą wodą i usunąć wszystkie liście, włącznie z twardą częścią łodygi. Obchodzimy się z warzywem w zależności jak chcemy je ugotować - w całości czy w różyczkach. Jeśli w całości, wystarczy naciąć na krzyż spód trzonka. W drugim wypadku dzielimy kalafior na różyczki podobnie jak brokuły.

Do garnka, który pomieści kalafior wlewamy wodę i gorące mleko w takich samych ilościach. Mleko działa tu zapobiegawczo w utracie koloru i nadaje słodki smak warzywu. Do gotującej się wody dodajemy kalafior i po łyżeczce soli i cukru na każdy litr płynu w garnku. Zwykle kalafior potrzebuje od 15 do 25 minut by można było go odcedzić. Twardość sprawdzamy widelcem. Po odsączeniu serwujemy go wraz z zezłoconą na maśle bułką tartą.

Jak ugotować kalafior bez zapachu?

Minusem w gotowaniu kalafiora bezsprzecznie jest jego zapach. Gospodynie domowe przez lata gotowania wypracowały kilka sprawdzonych trików. Oto one:

- soda oczyszczona to znany pochłaniacz brzydkich zapachów. Dodając łyżeczkę do gotującej się wody pozwala pozbyć się z kalafiora siarki - to ona jest odpowiedzialna za woń. W dodatku warzywo zachowa swoją biel,

- mleko stosowane przy gotowaniu kalafiora również działa jak pochłaniacz zapachów,

- aromatyczny liść laurowy i odrobina soku z cytryny zapobiegną roznoszeniu się zapachu po całym mieszkaniu.

Dobrym pomysłem, by na dobre pozbyć się zapachu kalafiora po przyrządzeniu go jest zagotowanie ziół, na przykład mięty i majeranku i pozostawieniu ich w kuchni.

Źródło: Zasmakuj w kuchni

Następny artykuł