Sezon grzybowy zaczyna się na dobre. Podpowiadamy jak suszyć grzyby

Sezon grzybowy zaczyna się na dobre. Podpowiadamy jak suszyć grzyby Źródło: pixabay.com/AppleTreeCottage

Jak suszyć grzyby? To pytanie zadaje sobie wielu grzybiarzy, gdy zadowoleni wracają z wycieczki z pełnym koszykiem leśnych frykasów. Do udanych zbiorów możemy zaliczyć te, kiedy grzybów wystarczy nie tylko na sos grzybowy i zupę, ale również na suszone grzyby, które przydadzą się zimą do barszczu czy bigosu.

Jak suszyć grzyby prawidłowo? Należy unikać kilku podstawowych błędów. Nasze mamy i babcie mają sprawdzone techniki suszenia grzybów, jednak wkraczając w dorosłość, musimy być przygotowani na nowe wyzwania i przygody. Jest kilka technik łatwych do wykorzystania. Dowiedz się, jak ususzyć, a potem przechowywać grzyby.

Co musimy zrobić przed zabraniem się za suszenie? Przygotowania powinniśmy zacząć od dokładnego oczyszczenia zbiorów z piasku i resztek ściółki. Nie można ich myć, a jedynie czyścić małą szczoteczką lub nożykiem do grzybów. Małe grzybki pozostawiamy w całości, natomiast większe warto przekroić, żeby skrócić cały proces suszenia.

Jak ususzyć grzyby domowym sposobem? Jak długo to potrwa bez profesjonalnej suszarki? W piekarniku elektrycznym z termoobiegiem będzie najszybciej

Suszenie grzybów w piekarniku jest chyba najpopularniejszą metodą, stosowana w wielu domach bywa zawodna, ponieważ w taki sposób łatwo przypalić grzyby. Aby tego uniknąć, należy rozłożyć grzyby na blachach, które wyłożone są gazetą. Piekarnik rozgrzać do temperatury nie wyższej niż 50 stopni Celsjusza i włączyć funkcję termoobiegu, to opcja absolutnie konieczna, żeby grzyby były ususzone. Warto również uchylić lekko drzwiczki piekarnika, nie jest to może najbardziej oszczędne rozwiązanie, jednak wtedy będziemy mieć pewność, że nasze leśne zdobycze się nie upieką, a ususzą.

Suszących się grzybów trzeba pilnować, zaglądać do nich i sprawdzać, w jakim są stanie, co jakiś czas również obracać blachę w piekarniku. Czas do całkowitego wyschnięcia to przeważnie 3 godziny, jednak wszystko zależy od gatunku grzybów oraz naszego piekarnika.

Oto ranking najlepszych grzybów do suszenia:

  • prawdziwek, czyli borowik jadalny,
  • podgrzybek,
  • koźlarz,
  • smardz,
  • kurka lub opieńka,
  • kania,
  • jakubek (bagniak, maślak pstry).

Jak suszyć grzyby? W suszarce czy na słońcu?

Kolejnym bardzo popularnym sposobem jest suszenie ich w specjalnej suszarce do warzyw i owoców. Najprostszy sprzęt kosztuje nawet kilkadziesiąt złotych, większe i bardziej profesjonalne dehydratory to koszt nawet ponad tysiąca złotych. Do domowego użytku zdecydowanie polecamy te tańsze, które doskonale dają sobie radę. 

Suszarka elektryczna pozwala wysuszyć owoce, warzywa i grzyby bez tracenia ich aromatu i wyjątkowego smaku. Dzięki umieszczonemu na dole urządzenia wentylatorowi, powietrze przechodzi między poziomami i osusza rozłożone tam produkty. Należy pamiętać o przekładaniu sita i obracaniu grzybów, by proces przebiegł równomiernie i w miarę szybko, choć trwa to zwykle około 6 godzin.

Innymi sposobami na ususzenie leśnych zbiorów jest robienie tego na grzejniku, na nitce nad kuchenką lub na słońcu - na siatce lub kamieniach to tradycyjny sposób, który był praktykowany przez naszych przodków wiele lat temu. Słońce nie przypali grzybów, a dodatkowo pozwoli im zachować naturalny aromat.

Jak prawidłowo przechowywać ususzone grzyby?

Można włożyć je do szczelnego pudełka, na przykład słoika czy blaszanej puszki, do wnętrza której nie dostaną się promienie słoneczne. Pojemnik trzymaj w ocienionym miejscu lub zadbaj o to, żeby był ciemny. Aby ustrzec się przed wstrętnymi molami spożywczymi, dla których grzyby będą świetną pożywką, do grzybów dodaje się liść laurowy.

Dobrą praktyką jest również niemieszanie różnych gatunków grzybów podczas ich suszenia i przechowywania, aby nie straciły unikalnego aromatu. Przed podaniem grzybny szus powinno się opłukać, ponieważ przed suszeniem były one jedynie czyszczone na sucho. W zimie możemy użyć ich do zup i kremów grzybowych, terriny, czyli pasztetu, świetnie sprawdzą się również w bulionie i podkreślą smak rosołu lub barszczu, o bigosie ze śliwką i suszonymi grzybami chyba nie musimy nawet wspominać.

  1. Wakacyjny rozkład jazdy MPK, ZTM i komunikacji miejskiej. Jakie zmiany nas czekają?
  2. Gdzie będą sinice na Bałtyku? Sprawdź ubiegłoroczną mapę
  3. Jak zaplanować urlop? Najlepsze terminy, największe obłożenie plaż
  4. Co można zbierać w lesie i się nie otruć? Ważne informacje
  5. Użytkownicy wykop.pl nagłośnili akt wandalizmu młodej instagramerki. Dziewczyna przeprasza
Następny artykuł
0 Skomentuj

Który Mikołaj Krawczyk cię urzekł?

Komentarze 0

Ocena artykułu