Jak obniżyć cukier? Zadbaj o zdrowie prostym sposobem

Jak obniżyć cukier? Zadbaj o zdrowie prostym sposobem Źródło: pixabay.com/designfoto

Jak obniżyć cukier? Cukier to tak zwana "biała śmierć" naszych czasów. Coraz więcej osób choruje na cukrzycę, a wyniki krwi stają się niepokojące. Jakie naturalne sposoby na podwyższony cukier we krwi znały nasze babcie?

Jak obniżyć cukier? Na samym początku należy zastanowić się, co może wywoływać podwyższony poziom cukru. W czasach, gdy stres, pęd i nieprawidłowe odżywanie są dość powszechne wcale nie tak trudno pogorszyć formę organizmu. Hiperglikemia spowodowana cukrzycą może doprowadzić nawet do śmierci.

Hiperglikemia przyczynia się do rozwoju chorób, takich jak zawał serca, niewydolność nerek, udar, utrata wzroku i zaburzenia erekcji. Powszechnie znanym skutkiem niedopilnowania poziomu cukru jest tak zwana stopa cukrzycowa, spowodowana przez słabe krążenie krwi i podatność na infekcje.

Podwyższony cukier w organizmie to zazwyczaj sprawka produktów, które spożywamy. Przy układaniu posiłków należy pomagać sobie listą produktów spożywczych ujętych w indeksie glikemicznym i jeść tylko te z niskim indeksem. Pozostałe produkty powodują gwałtowny skok cukru we krwi.

Jak obniżyć cukier

Oprócz wizyty u diabetologa podstawą jest zmiana diety i zwiększenie aktywności fizycznej. Do poprawienia stanu zdrowia wystarczą już półgodzinne codzienne spacery. Oczywiście należy odstawić żywność wysokoprzetworzoną, fast foody, słodycze i napoje gazowane. W diecie mocno pożądane są produkty pełnoziarniste - są pełne błonnika, który spowalnia uwalnianie cukru do krwi, a człowiek czuje się dłużej syty. Ważne są warzywa, które nie są bogate w skrobię - na talerzu powinny znaleźć się brokuły, papryka, kalafiory, buraki.

Zioła na obniżenie cukru

Zioła mają ogromny pomocniczy wpływ w walce z wysokim poziomem cukru we krwi. Często sami lekarze polecają pewne rodzaje ziół, które wspomagają zalecone przez nich leczenie. Nasze babcie dawno temu leczyły siebie i rodzinę powszechnie dostępnymi ziołami.

Pierwszym ważnym ziołem jest owoc jałowca. Badania naukowców wykazały, że jałowiec zmniejsza poziom glikemii nawet o 35%. Są pewne obostrzenia - długie stosowanie tego zioła może doprowadzić do podrażnienia nerek i nie mogą go stosować kobiety w ciąży.

Drugą skuteczną rośliną jest morwa biała. Picie wywaru z jej liści pozwala opóźnić wchłanianie węglowodanów, czyli zapobiega wysokim i nagłym skokom cukru. Najlepiej pić ją do posiłków, działa wtedy od razu.

Kozieradka pospolita to mało doceniana roślina. Oprócz działania podobnego do morwy, substancje zawarte w kozieradce zwiększają wrażliwość tkanek organizmu na insulinę. Powoduje to zmniejszanie wchłaniania się cukrów.

W ostatnim czasie sławę zyskuje tak zwany "gorzki melon", czyli balsamka ogórkowa. Badania naukowców pokazują jednoznacznie, że posiada działanie obniżające poziom glikemii, ale jest też świetnym źródłem żelaza i fosforu.

Źródło: apteline

Następny artykuł