Grzyby do zupy, czy marynowania? Nie można ich gotować zbyt długo

Grzyby do zupy, czy marynowania? Nie można ich gotować zbyt długo Źródło: pixabay.com/czu_czu_PL

Jak długo gotować grzyby? W internecie jest wiele sprzecznych informacji, a wszystko zależy od tego, jakich grzybów używamy i do czego chcemy ich użyć. Podpowiadamy, jaki jest odpowiedni czas obgotowywania grzybów i o czym powinniśmy pamiętać, kiedy to robimy. To naprawdę proste!

Jak długo gotować grzyby - to pytanie pojawia się nawet wśród doświadczonych grzybiarzy, kiedy postawieni są przed wielki wyzwaniem, jakim jest zrobienie jakiejś grzybowej potrawy albo marynaty. Podpowiadamy, jak długo powinniśmy gotować świeże grzyby, a ile czasu potrzebują te, które wcześniej ususzyliśmy. W internecie jest wiele sprzecznych informacji na ten temat!

Jak długo gotować grzyby suszone, można bez namaczania?

Suszenie grzybów jest bardzo popularne w Polsce. Nie ma się co dziwić. W miesiącach, kiedy grzyby rosną jak na drożdżach, nie mamy szans zjeść wszystkich zebranych przez nas okazów - jest ich zwyczajnie zbyt dużo. Poza tym warto zostawić sobie trochę grzybów na zimę, kiedy nie będą one odstępne w sklepach - przecież każdy czas jest dobry, aby zjeść smaczny bigos albo pierogi z kapustą i grzybami, a kupowanie grzybów zimą wiąże się z pokaźnymi wydatkami. Dlatego właśnie zawsze warto ususzyć część swoich letnich i jesiennych zbiorów. 

Kiedy już mamy ususzone grzyby, jak przygotować je do zjedzenia? Zazwyczaj będziemy musieli je ugotować - w przeciwnym razie mogą okazać się zbyt twarde. Jedynym wyjątkiem jest bigos, który gotuje się tak długo, że do niego równie dobrze możemy wrzucić zwykłe, ususzone grzyby - przez kilka godzin gotowania zdążą i tak zmięknąć.

Jak długo powinniśmy gotować grzyby suszone? Wszytko zależy od tego, czy przed gotowaniem je namoczymy, czy nie. Jeżeli nie, gotowanie będzie musiało być trochę dłuższe, a grzyby mogą stracić niektóre walory smakowe. Jeśli planujemy zrobienie potrawy, do której będziemy musieli obgotować suszone grzyby, warto zawsze namoczyć ja na dzień przed gotowaniem. Następnie przelewamy takie grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut, od kiedy woda dojdzie do wrzenia. Jeśli ich nie moczyliśmy, musimy liczyć się z tym, że będziemy musieli gotować je raczej około 30 minut.

Jak długo gotować grzyby do marynaty?

Marynaty z grzybów są bardzo popularne. Kto nie lubi przepysznych podgrzybków w occie, które nasze babcie tak chętnie przygotowywały i przygotowują po dziś dzień? Marynowanie wcale nie jest trudne, należy tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach, jak też o tym, aby zamkniętych już w słoikach marynat nie przegotować - w przeciwnym razie staną się gorzkie i niezdatne do spożycia.

Jak długo takie słoiki wypełnione pysznościami powinny się gotować? Większość mistrzów marynowania zgadza się, że nie powinny one stać we wrzącej wodzie dłużej niż 10 minut. Zapewni im to odpowiednią miękkość, ale także zapobiegnie przegotowaniu i zgorzknieniu. Należy też bardzo uważać na szybkość gotowania się wody - nie może ona bulgotać zbyt mocno, gdyż istnieje wtedy niebezpieczeństwo uszkodzenia słoika, w którym są grzybki.

Jak długo gotować grzyby leśne na sos?

Sosy grzybowe są klasyką polskiej kuchni. Łączą one w sobie wiele smaków i pasują do ogromnej ilości dodatków - zarówno do makaronów, jak i bardziej tradycyjnych klusek lub mięs. Jednak należy pamiętać, że aby sos był dobry, powinien on dość długo "dochodzić" - czyli gotować się na wolnym ogniu. Co jednak, jeśli chcemy zrobić sos na szybko? Ile minut potrzebne będzie leśnym grzybkom, aby były miękkie i gotowe do zjedzenia?

Odpowiedź na to pytanie jest niejednoznaczna, bo wszystko zależy od rozmiaru grzyba. Jeżeli jest on pokrojony na małe kawałki, może wystarczyć nawet mniej niż dziesięć minut, ale średniej wielkości podgrzybki czy kurki zazwyczaj muszą się gotować przynajmniej przez kwadrans. Jeśli mamy naprawdę duże grzyby, możemy pozostawić je we wrzącej wodzie na przynajmniej 20 minut. Pamiętajmy tylko, aby woda ta gotowała się dość wolno, a grzyby były oczyszczone przed umieszczeniem w garnku! Nie chcemy przecież mieć sosu o smaku grzybów i leśnej ściółki.

  1. Przepisy na dania z grzybami: leśnymi, suszonymi, pieczarkami
  2. Jak suszyć grzyby w piekarniku, w suszarce
  3. Dziwne grzyby jadalne i niejadalne w Polsce
  4. Poradnik grzybiarza - najważniejsze zasady grzybobrania
  5. Top 10 najpopularniejszych wpisów na wykop.pl w kwietniu 2019
Następny artykuł
0 Skomentuj

Który Mikołaj Krawczyk cię urzekł?

Komentarze 0

Ocena artykułu