Po kolorze żółtka można rozpoznać, które jajko jest zdrowe. Wiedza, która może Cię uchronić przed poważnym zatruciem

Po kolorze żółtka można rozpoznać, które jajko jest zdrowe. Wiedza, która może Cię uchronić przed poważnym zatruciem Źródło: youtube.com/ Naturalne Zdrowie

Jajko dla wielu jest podstawą codziennej diety. Wiele osób, które spożywa jaja, nie zdaje sobie jednak sprawy, jak istotny jest kolor jego żółtka. Jak się okazuje, może mieć on nie tylko wpływ na lepsze żywienie, ale także ochronić nasz organizm przed potencjalnymi problemami zdrowotnymi.

Jajko od wielu lat cieszy się uznaniem wielu dietetyków. Specjaliści zalecają spożywanie jaj osobom skarżącym się na choroby kostne, a także polecają je jako bogate źródło energii na cały dzień. W trakcie gotowania powinniśmy jednak zwrócić uwagę na żółtko znajdujące się w jajku. Jak się okazuje, jego kolor potrafi mieć wielkie znaczenie dla naszego zdrowia.

Które jajko jest zdrowe? Zaskakujące doniesienia specjalistów

Zdaniem ekspertów, żółtko w jajach świadczy o tym, w jakich warunkach kura była chowana. Jak się okazuje, im ciemniejsze żółtko, tym zdrowsze i tym więcej w jajku wartości odżywczych. Kura, która zniosła takie jajko, żyła na wolnym wybiegu i nie musiała się stresować koniecznością produkowania nadprogramowej liczby jaj oraz nie były na niej stosowane ani antybiotyki, ani pasza naszpikowana pokaźną ilością lekarstw. Co więcej, jajka przez nie znoszone zawierają o wiele więcej ksantofili, beta-karotenu oraz witamin A i D, które znacznie wpływają na poprawę pracy oczu, a ponadto wzmacniają kości.

Im ciemniejsze żółtko, tym więcej w nim również witaminy E, która poprawia krążenie oraz składników obniżających cholesterol i ciśnienie krwi. Często w sklepach na opakowaniach możemy znaleźć adnotację na temat tego, jakiej klasy są jaja w kupowanym przez nas opakowaniu i powinniśmy zawsze zwracać uwagę na tę informację.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Co, jeśli żółtko jest żółte?

Jeśli żółtko naszego jaja ma charakterystyczną, żółtą barwę, to powinniśmy przemyśleć jego konsumpcję. Kura, która je wyprodukowała, mogła być trzymana w złych warunkach i przez stres nie wyprodukowała tylu wartościowych substancji odżywczych, co drób z wolnego wybiegu.

Dzisiaj grzeje: 1. Kobieta robiła swoją suknię ślubną 1000 godzin. Pan młody prawie zemdlał, gdy ją zobaczył
2. Dostała wylewu, kilka dni później już nie żyła. Bracia alkoholicy zrobili mu piekło, ale do akcji wkroczyła Katarzyna Dowbor

Im jaśniejsza barwa żółtka, tym powinniśmy mieć większe obawy przed tym, że może ono negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie, a nawet że nasz organizm może nie chcieć go w całości strawić. To zaś grozi pojawieniem się nieprzyjemnych problemów żołądkowych.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Nowy podatek budzi ogromne KONTROWERSJE. Polacy masowo zaskarżają go do sądów
  2. 13. emerytury nie zostaną wypłacone? Przykre doniesienia
  3. Tomek odciął żonie piersi, nos i uszy. Niewyobrażalny koszmar, w którym życie straciło 5 osób
  4. Pan młody chciał zażartować z wybranki i powiedział "NIE". Nie mógł przewidzieć, jak tragicznie się to skończy
  5. Ich nowo narodzony syn zmarł. Po 4 dniach odebrali telefon, po którym ich życie już nigdy nie będzie takie samo

Źródło: Webniusy

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News