Jajka na miękko bez gotowania. Nie trać czasu!

Jajka na miękko bez gotowania. Nie trać czasu! Źródło: Wikimedia Commons/Michael Matuzak

Jajka na miękko bez gotowania. Czy zawsze do gotowania potrzebujemy garnka, wody i odrobiny cierpliwości? Okazuje się, że nie! Przeczytaj o nowym sposobie gotowania jajek bez użycia wody.

Jajka na miękko bez gotowania. Wielu trików używały nasze babcie i prababcie, jednak o takim jeszcze nikt nie słyszał. Przeczytaj i skuś się na wypróbowanie nowego sposobu! 

Gotowanie jajek zazwyczaj kojarzy nam się z rondlem, wrzącą wodą, minutnikiem i niepewnością - czy aby na pewno jajko zostanie dogotowane, czy ugotuje się na twardo czy jednak wyjdzie na miękko? Nie każdy lubi niespodzianki w postaci nieudanego śniadania czy podwieczorku.

Zazwyczaj jajka na miękko gotujemy od 2 do 4 minut, od momentu wrzucenia do wrzącej, najlepiej osolonej wody lub do wody z octem. Musimy wziąć też pod uwagę rozmiar zakupionych jajek. Jajka na twardo to z kolei od 8 do 10 minut czekania. Przepis jest łatwy, ale po co tyle czekać?

Jajka na miękko bez gotowania. Czy to w ogóle możliwe?

Można by rzecz, że niemożliwe. Do ugotowania jajka potrzebna jest wysoka temperatura. Nie chodzi tylko o to, by się ono ścięło, ale też o zdatność do spożycia. Temperatura podczas gotowania działa prawie jak odkażacz - wszystkie bakterie i zarazki ze skorupki zostają zabite, także nie musimy martwić się np. salmonellą.

Naukowcy i wynalazcy wychodzą naszym potrzebom naprzeciw. W Rosji powstał gadżet, który przypomina wszystkim znane tekturowe opakowanie jajek. Jest jednorazowe i podobno proste w utylizacji. Nie zatruwa na długo środowiska. Nazwa brzmi dość śmiesznie - Gogol Mogol, a sam "mechanizm" jest wyjątkowo prosty w obsłudze.

Z pojemnika, który skrywa w środku nasze jajko wystaje brązowa cienka taśma. Na swój sposób izolacja, która oddziela od siebie obie części pojemnika. Gdy zawleczka zostanie usunięta, zostaje zerwana membrana, a dwie powierzchnie w styku ze sobą zaczynają wytwarzać ciepło w takiej ilości, jaka jest potrzebna do ugotowania jajka na miękko. Inaczej niż w znanych przepisach, tutaj jajko na miękko musimy poświęcić dwie minuty, a na twardo - cztery. 

To doskonale rozwiązanie dla osób, którym zależy na czasie, a także dla podróżników lubiących wypady pod namiot - szybkie zrobienie pożywienia to podstawa.

Źródło: Fakt

Następny artykuł