Specjaliści biją na alarm. Polacy przechowują jaja w jeden określony sposób, tym samym tworzą siedliska niebezpiecznych zarazków

Specjaliści biją na alarm. Polacy przechowują jaja w jeden określony sposób, tym samym tworzą siedliska niebezpiecznych zarazków Źródło: Pixabay.com NickyPe

Jajka mogą zachować świeżość przez długi czas, ale muszą być przechowywane w prawidłowy sposób. Wielu Polaków popełnia ten sam błąd, skutki mogą być opłakane.

Jajka są podstawą diety wielu Polaków, większość z nich przechowuje je w jeden określony sposób. Okazuje się, że to ogromny błąd, specjaliści alarmują, przez takie postępowanie tworzą się siedliska zarazków. Skutki mogą być opłakane dla naszego organizmu i portfela.

Jajka powinny być przechowywane w prawidłowy sposób

Wielu Polaków nie wyobraża sobie śniadaniowego menu bez jajek. Popularny produkt można wykorzystać w kuchni na dziesiątki różnych sposobów co powoduje, ze niemal każdy ma swój ulubiony sposób przyrządzania jajek. Jednak okazuje się, że większość osób przechowuje je w ten sam określony sposób. Specjaliści alarmują, że to poważny błąd.

Choć w przypadku większości produktów spożywczych zazwyczaj nie mamy wątpliwości, w jaki sposób je przechowywać, z jajkami sprawa jest trudniejsza. Dla wielu osób sporną kwestią pozostaje czy trzymać je w lodówce czy w temperaturze pokojowej. Okazuje się, że istnieje odpowiedź na ten problem.

Jajka psują się szybciej, jeśli są trzymane poza lodówką

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Specjaliści przekonują, że przechowywanie jajek w lodówce zapewni im dłuższą świeżość i zachowanie pełnych wartości odżywczych. Zwykle data przydatności jajka do spożycia wynosi 28 dni od momentu zniesienia, nie oznacza to jednak, że psuje się natychmiastowo po minięciu tego terminu. Produkt przechowywany w chłodzie pozostaje zdatny do spożycia znacznie dłużej, ponieważ niska temperatura blokuje rozwijanie się drobnoustrojów, które powodują psucie się jajka oraz mogą niekorzystnie wpływać na nasz organizm.

Dzisiaj grzeje: 1. Polacy kochali go za kultowe seriale TVP i TVN. Niestety, nie żyje znakomity aktor, miał zaledwie 46 lat
2. Ratowniczka medyczna wychodziła na dyżur. Nie mogła przewidzieć, co przygotowali dla niej sąsiedzi, łzy same płyną

Przechowując jajka powinniśmy unikać wysokich temperatur oraz ekspozycji na światło i wilgoć. Jeśli mamy wątpliwość, czy jajko wciąż jest świeże, można to sprawdzić w prosty sposób, wystarczy wrzucić je do szklanki napełnionej wodą. Jeśli unosi się na powierzchni, oznacza to, że nie nadaje się już do spożycia. Gdy opadnie na dno naczynia, jest świeże.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Chroni komórki przed starzeniem się i wspomaga czerwone krwinki. Witamina E jest bardzo ważna dla organizmu człowieka
  2. Legenda światowej piłki walczy o życie. Jest zakażony koronawirusem, jego stan jest bardzo ciężki
  3. Agnieszka Chylińska nie mogła tego przemilczeć. Wystarczyło kilka słów, by fani zalali się łzami
  4. Zrozpaczona kobieta wysłała sygnał o pomoc. Gdy ratownicy ją znaleźli, natychmiast odkryli, że nie jest sama
  5. Po stosunku z mężem w ciężkim stanie trafiła do szpitala. Lekarze zobaczyli co się stało i oniemieli
  6. Przed włożeniem jajek do gotującej się wody wrzuć kawałek cytryny. Rewolucyjny trik ułatwiający gotowanie

źródło: Smaker

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News