Oślizgła, biała skrętka na żółtku jajek jest ważniejsza, niż myślisz. Jeżeli jej nie ma, lepiej ich nie jedz, bo może się to bardzo źle skończyć

Oślizgła, biała skrętka na żółtku jajek jest ważniejsza, niż myślisz. Jeżeli jej nie ma, lepiej ich nie jedz, bo może się to bardzo źle skończyć Źródło: .

Jajka kryją w sobie wiele tajemnic. Część osób nie zdaje sobie sprawy, że jajko nie kończy się tylko na żółtku i białku. W środku znajduje się również dziwna, biała skrętka, której większość ludzi się pozbywa i wyrzuca do kosza. Okazuje się, że ma ona kluczowe znaczenie.

Jajka przygotowywane do spożycia powinny być dokładnie obejrzane po rozbiciu. Warto zwrócić uwagę na przyczepioną do żółtka skrętkę, którą większość osób uważa za ohydztwo.

Jajka posiadają w środku białko, żółtko i dziwną, ohydną skrętkę

Kiedy przygotowujemy jajecznicę, jajka sadzone lub chcemy upiec ciasto, przy rozbijaniu jajek można zauważyć dość niepokojącą rzecz. Do żółtka najczęściej przyczepiony jest biały, długi "glutek", który daje się usunąć dopiero po dłuższej chwili irytującej zabawy. Wiele osób pozbywa się go, ponieważ żywi przekonanie, że to po prostu rozwijający się kurzy embrion. Nikt nie chciałby zjeść w końcu rosnącej małej, kurki.

Takie myślenie to błąd - ten "glut" wcale nie jest kurzym embrionem. Fakt, wygląda nieapetycznie, lecz chalaza - bo tak brzmi jego nazwa - ma utrzymać żółtko w jajku w stałej pozycji. Nie zaszkodzi, jeśli przypadkiem ją zjemy, gdy trafi na patelnię. Kiedy już rozbijemy jajko, warto przyjrzeć się wyglądowi chalazy. To bardzo ważne, ponieważ można z niej wyczytać więcej, niż można sądzić na pierwszy rzut oka.

Wygląd chalazy jest w stanie powiedzieć wiele o kurze, producencie i dacie przydatności do spożycia

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Chalaza może wiele powiedzieć o świeżości jajek, które właśnie mamy zamiar spożyć. Zamiast ufać dacie nabitej na jajku lub umieszczonej na pudełku, po rozbiciu skorupki warto zaobserwować, jak wygląda skrętka. Jeśli jest gruba, długa i nie "przerywa się" przy rozciąganiu, to jesteśmy szczęśliwcami - będziemy spożywać naprawdę świeże jajka. Nie leżało w supermarkecie zbyt długo lub zostało pozyskane prosto od kury i umieszczone w pudełku.

Dzisiaj grzeje: 1. Agnieszka Radwańska miała operację plastyczną? Fani: "Co ona zrobiła z twarzą?!". Jej nowy wygląd was ZSZOKUJE!
2. Matka przeżywa horror na żywo. Jej 9-letni syn to "bestia"

Właściwości "glutka" nie są jednak wieczne - z upływem czasu zdolności "rozciągania" i galaretowatość  znacznie się zmniejszają. Oznacza to, że jajko już trochę poleżało na półce i nie jest pierwszej świeżości. Może się to bardzo źle skończyć, gdyż zatrucie zleżałym jajkiem nie należy do najprzyjemniejszych - jest bolesne i można w takim przypadku nawet trafić do szpitala. Z kolei jeśli chalaza jest krótka i mało widoczna lub nie ma jej wcale, wskazuje to na jedno - należy zmienić producenta lub kupować ekologiczne produkty. Takie jajka pochodzą od nieszczęśliwych kur trzymanych w złych warunkach i karmionych bardzo kiepskim jedzeniem. W środku będzie kryło się mało wartości odżywczych.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Złe wiadomości, lepiej wieczorem zostać w domach. Nie żyje już mnóstwo osób wskutek szarpaniny o przecenione towary w sklepach na całym świecie
  2. Właśnie odkryto zwłoki uduszonego chłopca. Mieszkańców polskiej miejscowości zmroziło
  3. Apoloniusz Tajner zareagował na wybuch afery wokół córki. Ma do powiedzenia tylko jedno
  4. Klasa sama w sobie. Tak Beata Tyszkiewicz zareagowała na słowa szowinisty Żuławskiego o jej biuście
  5. Było 500 plus, teraz rząd wprowadza 500 MINUS. Stracą na tym SETKI TYSIĘCY Polaków

Źródło: Jest pozytywnie

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News