Jajka po napoleońsku podbijają serca polskich rodzin. Genialny pomysł na tanie i szybkie śniadanie, palce lizać

Jajka po napoleońsku podbijają serca polskich rodzin. Genialny pomysł na tanie i szybkie śniadanie, palce lizać Źródło: Screen kobieta.interia.pl

Jajka to jeden z ulubionych składników śniadań przyrządzanych w polskich domach. Ten przepis podbił serca internautów, jajka po napoleońsku to wyjątkowo prosty sposób na pyszny i tani posiłek, dzięki któremu świetnie rozpoczniemy nowy dzień.

Jajka po napoleońsku to wspaniały pomysł na wyjątkowo sycące i tanie śniadanie, dzięki któremu świetnie rozpoczniemy nowy dzień. Przepis szybko stał się hitem, wystarczy kilka prostych składników, by przygotować zdrowy i pyszny posiłek, który zaskoczy wszystkich domowników.

Jajka po napoleońsku to prawdziwy hit

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez zjedzenia jajek. Można je np. usmażyć i podać w formie jajecznicy lub ugotować na miękko i cieszyć się płynnym i apetycznie rozlewającym się żółtkiem. Jeśli jednak znudzą nam się popularne formy przygotowania jajek, warto sięgnąć po nowe metody. Jajka po napoleońsku podbijają sieć, a do ich przygotowania wykorzystuje się piekarnik.

Składniki:

  • 2 jajka;
  • 50 g czerstwej bułki;
  • 100 g mozzarelli;
  • zielona papryka;
  • cebula;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 50 g masła.

Na początku pokrój w niewielką kostkę cebulę, czosnek, paprykę oraz na trochę większe kawałki czerstwą bułkę. Na patelnią wyłóż masło i podsmaż na nim czosnek z cebulą. Kiedy się zeszklą dodaj paprykę i jeszcze chwilę smaż na niewielkim ogniu. Zdejmij warzywa z patelni, zostawiając na niej jak najwięcej masła.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Jajka po napoleońsku zaskoczą wszystkich przy śniadaniowym stole

Na patelnię z masłem wsyp pokrojoną bułkę i podsmażaj, aż uzyskasz chrupiące grzanki. Przygotuj 2 małe naczynia żaroodporne lub miseczki, które można stosować w piekarniku. Na dno każdego z nich wyłóż równą warstwę podsmażonych warzyw, a górę posyp grzankami. Grzanki obsyp startym lub pokrojonym na drobno serem mozzarella. Na koniec wbij do każdego naczynia jedno jajko.

Dzisiaj grzeje: 1. Rząd przedłuża zakaz obejmujący wszystkich Polaków. Szumowski i Kamiński nie mówią na jak długo
2. ”Ślub od pierwszego wejrzenia”: jedna z par spodziewa się dziecka. Tuż przed finałem wypłynęła zaskakująca wiadomość

Tak przygotowane naczynia wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmij jajka po napoleońsku z piekarnika i posyp do smaku solą oraz pieprzem. Górę miseczek możesz udekorować np. szczyptą drobno posiekanego szczypiorku.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Od 70 lat nie był widziany w Polsce. Wrócił gatunek kleszcza, który przenosi wiele niebezpiecznych chorób
  2. Piotr Żyła podjął decyzję w sprawie końca kariery. Padły słowa, na które czekali wszyscy Polacy, podał datę
  3. Lekarz zdradza, jaki wpływ na płuca mają maseczki. Nie ma żadnych wątpliwości
  4. Steffen Möller nagle zapadł się pod ziemię. Wiemy, co się z nim dzieje, ponure informacje
  5. Szczyt epidemii już za nami? Jest oficjalne stanowisko ministra zdrowia
  6. 1 łyżeczka miodu przed snem pomaga nawet w zaawansowanych przypadkach. 6 powodów, by zjeść miód przed pójściem spać

źródło: Interia

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News