Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Karygodny błąd, którego przenigdy nie wolno popełniać, konsekwencje są opłakane

Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Karygodny błąd, którego przenigdy nie wolno popełniać, konsekwencje są opłakane Źródło: Pixabay.com jackmac34

Jajka to podstawa diety wielu osób, niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania bez jajecznicy lub tosta z sadzonym jajkiem. Jeśli myjesz je przed włożeniem do lodówki, lepiej natychmiast przestań.

Jajka stanowią podstawę posiłku bardzo wielu osób. Niektórzy nie zaczynają dnia bez jajecznicy lub jajka posadzonego na boczku w stylu amerykańskim. Jeśli myjesz skorupki przed wsadzeniem produktu do lodówki lepiej natychmiast przestań. Skutki takiego zachowania mogą być opłakane.

Jajka to dla wielu podstawowy produkt w diecie

Jaja są podstawą diety wielu ludzi na całym świecie. Najczęściej stanowią składnik śniadania, jednak używa się ich w bardzo wielu przepisach na podstawowe posiłki. Jajka znajdziemy w naleśnikach, przeróżnych ciastach czy makaronie. To częsty gość w lodówkach wielu gospodarstw domowych, a przechowywane w odpowiedni sposób, mogą bardzo długo pozostać zdatne do spożycia, nawet w przypadku przekroczenia sugerowanego przed producenta terminu ważności.

Wiele osób kiedy przynosi jajka ze sklepu, od razu je myje. Według nich ma to zapobiegać zarażeniu się groźną bakterią salmonelli, która poważną chorobę zakaźną - salmonellozę. Bakterie te znajdują się na skorupkach jaj, szczególnie tych, które naznaczone są kurzymi odchodami.

Jajka mogą być mieć na sobie bakterie salmonelli

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Okazuje się jednak, że jest to błędne myślenie. By uniknąć zarażenia się salmonellą wystarczy umyć używane jajko tuż przed gotowaniem. Jeśli umyjemy skorupkę jajka i włożymy je do lodówki, pozbędziemy je naturalnej bariery ochronnej, a tak przygotowany do przechowywania produkt po prostu szybko się popsuje. Umyte jajka wytrzymują w lodówce zaledwie kilka dni, później stają się nieświeże i niezdatne do spożycia. Jeśli powstrzymamy się przed ich myciem do ostatniej chwili przed wykorzystaniem, zachowamy je w świeżości zdecydowanie dłużej, co dobrze wpłynie również na domowy budżet. Marnowanie żywności bardzo go uszczupla.

Dzisiaj grzeje: 1. Zakaz handlu złagodzony. Nieoficjalnie: rząd wprowadza ważne zmiany z powodu koronawirusa

2. Lekarz oszacował, ile miesięcy będzie trwać wirus w Polsce. „Musimy szykować siły”

By upewnić się, że nie jesteśmy zagrożeni salmonellą, warto jeszcze przed zakupem dokładnie obejrzeć jajka. Jeśli widzimy popękane skorupki, najlepiej trzymać się od nich z daleka. To właśnie przez drobne pęknięcia do środka mogą się dostać bakterie, a wtedy nie będziemy w stanie ich zmyć.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Produkty, które wywołują wzdęcia. Lista zdumiewa, o większości z nich prawie nikt nie ma pojęcia
  2. Nie żyje legenda europejskiego sportu. Ogromna strata, fani pogrążeni w żałobie
  3. Mamy przełom ws. koronawirusa? Naukowcy informują o skutecznym leku, jest znany od 70 lat
  4. Szkoły będą prowadzić lekcje przez internet? Jest decyzja Ministerstwa Edukacji Narodowej
  5. Z ostatniej chwili: znany dziennikarz Polsatu na kwarantannie z podejrzeniem koronawirusa
  6. Niemal nikt nie wie, że każda kasa w Lidlu ma ukrytą funkcję. Mało kto jej używa i bardzo źle

źródło: kolezanka.com

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News