W jakiej postaci najlepiej zjeść jajko? Wiadomo, które jest najzdrowsze

W jakiej postaci najlepiej zjeść jajko? Wiadomo, które jest najzdrowsze Źródło: Pixabay congerdesign

Jajka to produkt, który znaleźć można w praktycznie każdej kuchni. Stosowany jest jako niezbędny półprodukt do większości dań, jednak sam w sobie też jest chętnie spożywany. Formy w jakich można je podać są naprawdę liczne i każdy może zadowolić swoje potrzeby i preferencje kulinarne. Eksperci postanowili jednak przyjrzeć się jajkom dokładniej i zdradzili, która forma jego przygotowywania jest dla nas najlepsza.

Jajka to symbol życia i szczególnie teraz, w okresie Wielkanocy, w sklepach będą jednym z najbardziej pożądanych towarów. Rocznie spożywamy ich naprawdę sporo, więc nic dziwnego, że wiedza, jak najlepiej korzystać z ich dobrodziejstw może okazać się dla nas bardzo przydatna.

Jajka to podstawa wielu jadłospisów

Jajka nie w każdej formie będą tak samo wartościowe. Są podstawą wielu diet, szczególnie tych, które mają pomagać w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Jajka można je jeść smażone, gotowane, jako jajecznicę i tak naprawdę najważniejsze w tym wszystkim jest to, co dodamy do każdej z tych opcji. Kiedy na naszą patelnie oprócz jaj trafią jeszcze tłusty boczek czy kiełbasa, produkt, który jest sam w sobie bardzo niskokaloryczny w bardzo prosty sposób staje się pełen niezdrowych tłuszczy.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

Jeden sposób ich przygotowania jest szczególnie korzystny

Jak więc jeść jajka? Według ekspertów, którzy zajęli się tematem najlepsze będą dla jajka na miękko. Ścięte biało i płynne żółtko to idealne połączenie, nie tylko jeśli chodzi o doznania smakowe. Dla zdrowia ugotowanie jajka bardzo istotne, ponieważ to właśnie obróbka termiczna sprawia, że awidyna zawarta w produkcie jest neutralizowana. Jej niekorzystne działanie powoduje, że biotyna, czyli witamina B7 gorzej się wchłania, a niedobór tej witaminy jest niebezpieczny dla naszego organizmu. 

Dzisiaj grzeje: 1. Pod osłoną nocy zmieniono nagle rozporządzenie ws. obostrzeń. Nie wszyscy będą zadowoleni

2. Byłeś szczepiony w dzieciństwie? Jest szansa, że to cię uratuje przed koronawirusem

Zaskakujące drugie miejsce

Naukowcy ogłosili, że na drugim miejscu podium, jeśli chodzi o najkorzystniejszy sposób przygotowywania jajka jest smażenie. Jajko sadzone, ale takie, w którym żółtko jest płynne, zaskoczyło swoją wysoką pozycją w rankingu. Oczywiście nie możemy utopić go w tłuszczu, wtedy ląduje zdecydowanie niżej. Żółtko, które się zetnie posiada zdecydowanie mniej składników odżywczych, witaminy po prostu umierają w wyniku nadmiernego przetworzenia. Na trzecim miejscu znaleźć możemy jajecznicę, jednak taką, która nie posiada tłustych dodatków oraz nie jest wyjątkowo mocno ścięta.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Kraje, które ogłosiły sukces w walce z epidemią. Życie powraca tam do normalności
  2. Kiedy dowiedzieliśmy się z kim jest spokrewniona Anna Lewandowska, trudno było nam uwierzyć. Straszne i wzruszające zarazem
  3. Wyciekł tajny plan ws. koronawirusa. Wszystko zostało już dokładnie rozpisane w Niemczech
  4. Wszyscy obawiali się podobnych wieści. Ministerstwo zdrowia podało najnowsze dane
  5. Kaszel, który jest objawem koronawirusa da się odróżnić od tego przy przeziębieniu. Ma parę cech szczególnych
  6. 2-letni syn Anity przed śmiercią karmiony był karmą dla szczurów i niedopałkami. Dziennikarze dotarli do strasznych szczegółów

Źródło: Interia Kobieta

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News