Ile jajek można zjeść podczas śniadania wielkanocnego? Trzeba uważać z ich ilością

Ile jajek można zjeść podczas śniadania wielkanocnego? Trzeba uważać z ich ilością Źródło: unsplash.com Enrico Mantegazza

Jajka to główny element wielkanocnego śniadania. Przyrządzone na wiele sposobów cieszą domowników już od samego rana, ale czy ktoś zastanawiał się ile można ich zjeść.

Jajka to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Lądują w koszyczku, w barszczu i jako dodatki do śniadania na wiele sposobów. Gospodynie korzystają z coraz to innych przepisów, by tylko móc zaskoczyć bliskich przy wspólnym posiłku. Jajka od lat cieszą się uznaniem w ich oczach, a rekordziści potrafią zjeść ich całkiem sporą ilość w czasie jednego śniadania, nie zdając sobie sprawy, że może nieść to za sobą poważne ryzyko dla zdrowia. 

Jajka na wielkanocnym śniadaniu - ile zjeść, żeby nie przesadzić? Trzeba uważać 

Niewielu zdaje sobie sprawę, że choć jajka są bardzo zdrowe, ich nadmierne spożycie może dać odwrotny efekt i raczej zaszkodzi niż przysłuży się naszemu organizmowi. Wielu naukowców z kolei przedstawia dość skrajne teorie na ten temat - jedni uważają, że 20, a nawet 30 sztuk tygodniowo jest w pełni dozwoloną ilością, inni, że powinno ich się spożywać od 2 do 3, a jeszcze inni, że 1 jajko dziennie to absolutne, choć jednocześnie zalecane, maksimum. Swego czasu sporo mówiło się o wzroście cholesterolu, do czego miało doprowadzać nadmierne spożycie jajek. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Dziś jednak teza jest nieco inna, bowiem jak wyjaśnia Fakt, eksperci są zgodni, że jajka są doskonałym źródłem witamin: A, D, B12, B1, B2, żelaza oraz cennych kwasów omega 3. Co więcej, jedna sztuka to ok. 81 kcal, a to naprawdę niewiele, biorąc pod uwagę, jak wiele istotnego białka dostarcza do organizmu. Dostarczają też sporo energii, dlatego szczególnie zaleca się jeść je na śniadanie. Mówiąc jednak o samych plusach, trudno jest dostrzec, by jajka źle wpływały na nasze zdrowie, a co zatem idzie, by konieczne były limity w ich jedzeniu. 

Dzisiaj grzeje: 1. Dostałeś już 13. emeryturę? ZUS może ją odebrać nawet po wypłacie, wiadomo kto jest zagrożony 

2. Premier powiedział, kiedy może nastąpić szczyt zachorowań. ”Jesteśmy jeszcze na początku epidemii”

Ilość ma jednak znaczenie, bo jak dodaje Fakt, największe ryzyko, jakie niesie za sobą spożywanie jajek to salmonella. W tym przypadku, by uchronić się przed zarażeniem należy nie restrykcyjnie ograniczyć spożycie, a zadbać o higienę. Oznacza to, że każde jajko, przed wykorzystaniem, należy dokładnie umyć, a dopiero później rozbić skorupkę. Warto również sprawdzać, czy jajka są świeże, a także unikać spożywania ich w surowej postaci, bowiem to niesie największe ryzyko zarażenia się salmonellą. Przestrzegając tych wszystkich zasad w czasie wielkanocnego śniadania, warto nieco ograniczyć spożycie jajek, tylko ze względu na możliwe pojawienie się bólu brzucha po przejedzeniu.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Niepokojące dane GIS. Kto w Polsce najczęściej choruje na COVID-19?
  2. Robert Lewanowski szpanuje nowym samochodem. Luksus, o którym może śnić każdy (FOTO)
  3. Syn Zenka Martyniuka uciekł z kwarantanny. Policjanci nie wytrzymali, stanie przed sądem
  4. Jest oficjalne stanowisko Andrzeja Dudy ws. matur 2020. Rodzice i uczniowie będą wściekli
  5. Oryginalny przedwojenny przepis na ziemniaki po nelsońsku. Pyszny dodatek do obiadu jak u babci  
  6. Załamana kasjerka powiedziała całą prawdę o "godzinach dla seniorów". Nie mieści się w głowie

Źródło: fakt

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News