Genialny trik na gotowanie jajek. Wystarczy dodać do wody jedną rzecz, a już nigdy nie popękają

Genialny trik na gotowanie jajek. Wystarczy dodać do wody jedną rzecz, a już nigdy nie popękają Źródło: unsplash.com Hello I'm Nik

Doskonałe jajka bez najmniejszego pęknięcia? To jest możliwe. Wystarczy dodaj do wody jedną rzecz.

Jajka to zdecydowanie największy przysmak milionów domowników. Na miękko, na twardo, w formie jajecznicy lub omleta - możliwości istnieje nieskończenie wiele, choć nie da się ukryć, że zdecydowanie największym uznaniem w oczach smakoszy cieszą się te przygotowane w tradycyjnej wersji, ugotowane na kanapkę lub do kanapki. Nie ma nic przyjemniejszego o poranku niż świeżo ugotowane jajka, które często mają tendencję do... pękania. Bywa to naprawdę frustrujące, tym bardziej, gdy przez pęknięcia wypływa białko, a niewielu wie, jak temu zaradzić. Ten sposób pozwoli wam na dobre zapomnieć o problemie. 

Ugotowane jajka nigdy nie były tak proste w przygotowaniu. Dodaj do wody jedną rzecz, a nigdy nie popękają

Chyba każdy zgodzi się, że w dziedzinie kulinarnej nie ma nic prostszego niż ugotowanie jajka - w końcu wystarczy wrzucić je do rondelka z wodą i gotować od kilku do kilkunastu minut w zależności od tego, czy chcemy, by wyszło na miękko czy na twardo. Proces tylko pozornie może wydawać się banalnie prosty, bo w czasie gotowania często dochodzi do sytuacji, gdy skorupka jajka pęka, a białko wypływa do wody. Pęknięcie może pojawić się nawet, gdy z największą ostrożnością włożymy jajko do garnuszka, zatem jak temu zaradzić?

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Najpierw warto ustalić, dlaczego dochodzi do pęknięcia. Mało kto zdaje sobie sprawę, że jajka bardzo nie lubią gwałtownych zmian temperatury, zatem pęknięcia pojawia się w momencie, np. gdy świeżo wyjęte jajko z lodówki wrzucamy do wrzątku. Oczywiście w tym wypadku najprostszym sposobem byłoby wyjęcie jajka na kilkanaście minut przed gotowaniem, by osiągnęło tzw. temperaturę pokojową. To jednak nie zawsze okazuje się skuteczne, a czasem możemy po prostu o tym zapomnieć. 

Dzisiaj grzeje: 1. Andrzej Duda w sesji na żywo dostał pytanie o likwidację 500 plus. Słowa, które padły, rozwścieczą wielu Polaków

2. Premier powiedział, kiedy może nastąpić szczyt zachorowań. ”Jesteśmy jeszcze na początku epidemii”

Istnieje zatem genialny trik, który pozwoli pozbyć się problemu. Wystarczy dodać do  wody sok z cytryny. Wystarczy odrobina, by jajko nie pękło podczas gotowania. Dokładnie w ten sam sposób zadziała dodanie do wody łyżki octu. Niektóre gospodynie domowe decydują się nawet na delikatne nakłucie igłą spłaszczonej części jajka, jednak ten krok jest dość ryzykowny, bo wystarczy wbić igłę nieco mocniej, by całe jajko rozpadło nam się w dłoniach. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Niepokojące dane GIS. Kto w Polsce najczęściej choruje na COVID-19?
  2. Robert Lewanowski szpanuje nowym samochodem. Luksus, o którym może śnić każdy (FOTO)
  3. Zabił żonę przez kwarantannę. Nie wytrzymał z nią nawet tygodnia pod jednym dachem
  4. Od kwietnia pracownicy mogą stracić nawet połowę pensji. Chodzi o duże pieniądze, wszystko zgodnie z prawem
  5. 3 znaki zodiaku nigdy nie będą dobrymi małżonkami. Nikt długo nie wytrzymuje, rozwód jest niemal pewny
  6. Załamana kasjerka powiedziała całą prawdę o "godzinach dla seniorów". Nie mieści się w głowie

Źródło: interia

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News