Gotując jajka, wrzuć plasterek cytryny. Genialny trik, który pokochasz i zawsze będziesz tak robić

Gotując jajka, wrzuć plasterek cytryny. Genialny trik, który pokochasz i zawsze będziesz tak robić Źródło: pikio.pl

Jaja bywają kłopotliwym produktem w kuchni. Bez odpowiedniego sposobu, ciężko pozbyć się z nich skorupki. Ten trik pozwoli ci zrobić to łatwo usunąć skorupkę.

Jajka są bardzo ważnym elementem naszej diety. Zawierają w sobie bardzo dużo białka, które jest niezbędnym składnikiem w prawidłowym odżywianiu. Nie tylko smakują świetnie, ale i są też odżywcze. Co więcej, jajka często wykorzystywane są wielu tradycyjnych potraw. Ten sposób pozwoli na łatwe przygotowanie jajek.

Jajka nie muszą się ciężko obierać

Chociaż najbardziej kojarzą nam się z Wielkanocą, to towarzyszą nam podczas wielu uroczystości. Gospodynie chętnie podają je na stół jako dodatek do sałatki, czy jako samodzielne danie. Jednak zanim do tego dojdzie, często musi męczyć się przy obieraniu jajka ze skorupki. Bywa to bardzo uciążliwe i powoduje, że często tracimy połowę białka, która odrywa się razem ze skorupką. Ponadto jajka te nie wyglądają już tak ładnie i nie mogą stać się dekoracją stołu. Oderwanie skorupki sprawia, że nie da się go nawet odpowiednio nafaszerować. Teraz jednak można obrać jajka bez problemu.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Wystarczy, że do wody przed gotowaniem jajek wrzucisz plasterek cytryny. Ten sposób zaskoczy niejedną gospodynię. Istnieje wiele domowych sposobów na gotowanie jaj, ale wcześniej nie mówiono o cytrynie. Koniecznie wypróbuj i sprawdź, jaki niesamowity efekt daje ten cytrus. Dzięki niemu skórka będzie się dużo łatwiej obierała.

Jak należy gotować jajka?

Warto przypomnieć, jak gotujemy jaja, aby jeszcze bardziej być zadowolonym z efektu. Do wrzącej wody, do której już zawsze powinieneś dodawać cytrynę, wkładamy jajka. Warto, aby nie były one wyjęte prosto z lodówki. Najlepiej, jeśli będą miały temperaturę pokojową. Dzięki temu będzie łatwiej obliczyć czas gotowania jaj w wodzie.

Dzisiaj grzeje: 1. Nie żyje 2-letnia córeczka znanego piłkarza. Dziewczynka odeszła nagle w szpitalu

2. Nie żyje uwielbiany ksiądz. Przekazano wiadomości o koszmarnym wypadku w polskiej miejscowości

Jeżeli chcemy uzyskać całkowicie płynny środek, powinniśmy gotować je 3 minuty. 5 minut, jeżeli żółtko ma być lekko płynne. Natomiast, gdy chcemy mieć jajko na twardo, należy je gotować od 7 do 10 minut. Już po 7 minutach zacznie się ścinać, jednak po 10 minutach będzie już całkiem ścięte.
 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Tradycyjna sałatka jarzynowa nie musi być nudna! Wystarczy, że dodasz do niej jeden sekretny składnik, prawdziwe niebo w gębie
  2. Na jaw wyszły nowe, intrygujące fakty o Łukaszu z kłem narwala. Szczegóły wielu mogą zadziwić
  3. Prababcie stosowały prosty przepis na genialną odżywkę do włosów. Mało kto o nim pamięta, a daje rewelacyjne efekty
  4. Skandaliczne zachowanie przedszkolanki. Ojciec nagrał mrożącą sytuację z ukrycia
  5. W 2020 roku ZUS zabierze ci FORTUNĘ. Składki zjedzą sporą część twojej pensji

źródło: planetapolska

Następny artykuł