Suszysz grzyby w ten sposób? Popełniasz duży błąd, który zniweczy cały twój wysiłek

Suszysz grzyby w ten sposób? Popełniasz duży błąd, który zniweczy cały twój wysiłek

Grzyby, które są źle ususzone, mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Pleśń pojawiająca się w domu, a także robactwo, mogą zdecydowanie zniechęcić do ich jedzenia. Jeśli zostaną ususzone w poprawny sposób, przez długi czas będą cieszyć nos zapachem lasu, a kubki smakowe intensywnymi doznaniami.

Suszone grzyby to najlepsze, co może być do zup, świątecznych pierogów i aromatycznych sosów. Zebrane lub kupione świeże grzyby długo zachowają swój aromat i świeżość, jeśli zostaną w odpowiedni sposób ususzone. Niektóre osoby nie zwracają uwagi na drobne, lecz kluczowe szczegóły.

Grzyby powinny być traktowane z największą uwagą

Przede wszystkim grzyby muszą być bardzo uważnie przebrane i oczyszczone. Robaczywe i mocno uszkodzone powinny z miejsca znaleźć się w koszu. Pośpiech nie jest wskazany - niektórzy skracają sobie drogę czyszcząc grzyby przez namaczanie lub opłukiwanie ich w wodzie. To ogromny błąd, ponieważ przez to proces suszenia mocno się wydłuży.

Większość osób suszy same kapelusze, inni również trzonki. I tutaj pośpiech i nieuwaga nie są wskazane - aby jak najwięcej grzybów zmieściło się na lince, nici lub kracie czy gazecie, są układane dość ciasno. Ważne jest, by grzyb miał przestrzeń. Dzięki temu woda szybciej "odparuje". Ciasno ułożone grzyby po czasie są nie do odratowania - pojawia się okropna pleśń przez trzymanie ich w "zbitej kupce".

Jak przechowywać suszone grzyby?

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

To, co miałyby do przekazania babcie, to również to, aby trzonki kroić w talarki - ułatwi to ich suszenie. Niektórzy suszą grzyby tradycyjnie, inni w maszynach do tego przeznaczonych, a jeszcze inni robią to w piekarniku. Ci ostatni powinni suszyć "leśne skarby" po kilka godzin dziennie przez kilka dni w temperaturze 50 stopni Celsjusza. Idealnie wysuszony grzyb wcale nie powinien być kruchy: za to jest elastyczny i nie pęka.

Dzisiaj grzeje: 1. Ujawniono informacje o córce Kornela Morawieckiego. Takich wiadomości nikt się nie spodziewał
2. Smutne informacje o mamie brutalnie zamordowanej 10-letniej Kristiny. Nie jest dobrze

Gotowe ususzone grzyby należy trzymać w chłodnych i zarazem suchych miejscach. Zalecane są papierowe opakowania lub cienkie, przewiewne, bawełniane. Grzyby trzymane w folii, nawet te ususzone, tracą swój smak i mogą się "zaparować", przez co pleśń i tak będzie nieunikniona. Przydatność do spożycia powinno sprawdzać się co 3-4 tygodnie, zaleca się też przechowywanie grzybów nie dłużej niż rok.

Najlepsze newsy dnia:

  1. PRZERAŻAJĄCA prawda o emeryturach. Nie utrzymasz nawet mieszkania
  2. Znana aktorka została zgwałcona. Po latach ujawniono tożsamość oprawcy, to znana postać
  3. 40 osób nie żyje, głównie kobiety i dzieci, kolejnych 12 jest rannych. Koszmar na ślubie
  4. Przepis na idealny kotlet schabowy jurorki MasterChefa. Dzięki niemu odkryjesz zupełnie nowy wymiar klasycznego dania, niebo w gębie
  5. W ciągu 16 lat poroniła 18 razy. Za 19 razem lekarzem odkryli rzecz, która na zawsze zmieniła jej życie

Źródło: Smaker

Następny artykuł