Większość osób popełnia duży błąd robiąc grilla. Natychmiast przestań, cena jest zbyt duża

Większość osób popełnia duży błąd robiąc grilla. Natychmiast przestań, cena jest zbyt duża Źródło: pixabay.com planet_fox

Grill w tak piękną, wiosenną pogodę, kusi miliony Polaków. Ci, którzy mogą, mają za sobą pierwsze grillowanie w przydomowym ogródku lub na działkach. Niestety, większość z nich nawet nie jest świadomych, że popełnia naprawdę duży błąd podczas łasuchowania.

Grill podczas tak pięknej aury jest dla niektórych niczym obowiązek. Warto pamiętać, że jeden błąd może nas sporo kosztować.

Smakowita uczta może zaprocentować w przyszłości przykrymi skutkami

Dr Rajmund Gołdys z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. NMP w Częstochowie ostrzega Polaków przed popularnym zachowaniem podczas grillowania. Najczęściej oprócz soczystego mięsa i sałatek na stół trafia alkohol, który według niektórych pomaga w trawieniu. To ogromny błąd, który w przyszłości może przynieść przykre skutki zdrowotne. Nie powinno się łączyć tłustego, mocno wypieczonego mięsa, w dodatku z tłustą marynatą z alkoholem.

- Tylko pogarsza sprawę, w końcu alkohol to toksyna. Połączenie dwóch trucizn może mieć piorunujący skutek i nieraz trafiają do nas pacjenci z zapaleniem żołądka czy ostrym zapaleniem trzustki - tłumaczy dr Gołdys. Oprócz tego ostrzega przed kładzeniem mięsa bezpośrednio na grillowej kratce. Podczas tego procesu wydzielają się rakotwórcze węglowodany. Już lepiej wykorzystać do tego specjalne tacki i folię. Ci, którzy tęsknią za piwem na grillu, mogą jednak skorzystać z wyjścia, które proponują hiszpańscy naukowcy.

Jeśli grill, to tylko z ciemnym piwem

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Wiemy już, że spożywanie mięsa z grilla popijanego alkoholem może przynieść opłakane skutki. Jeśli zależy nam na wykorzystaniu piwa, można to nieco obejść. Na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry" pojawiły się wyniki badań zespołu hiszpańsko-portugalskich naukowców. Okazuje się, że piwo może ograniczać niebezpieczne substancje wydzielające się podczas grillowania. Należy jedynie zamarynować mięso w ciemnym trunku. Mówimy tu jedynie o marynacie, ponieważ spożycie uprzednio przygotowanego mięsa i popicie ciemnym piwem nie da żadnego pożytku.

Dzisiaj grzeje: 1. Rząd wprowadzi kolejne zmiany? Minister zdradza ważne szczegóły
2. Mama Kacperka udzieliła wywiadu. Ze szczegółami opowiedziała o zaginięciu ukochanego synka

Marynowanie mięsa w ciemnym piwie aż o 53% ogranicza wydzielanie się rakotwórczych węglowodorów aromatycznych. Piwo jasne obniża ten poziom jedynie o 13%. Wniosek jest jasny - dla własnego zdrowia najlepiej nie pić podczas grillowania, jednak jeśli pokusa wygrywa, wykorzystajmy napój jako marynatę. Przypominamy też zasady bezpiecznego grillowania, aby nie zakończyć relaksu mandatem.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Krzysztof Jackowski przestraszony swoją wizją na rok 2020. "Sytuacja jest bardzo poważna"
  2. Wielki talent będzie reprezentował Polskę. Już nauczył się naszego hymnu
  3. Oczarowała widzów "Mam Talent" mając 9 lat. Niewiarygodne, jak dzisiaj wygląda
  4. Nadchodzą duże zmiany w handlu. Zła wiadomość dla najstarszych klientów
  5. Po latach odkrył kto jest jego ojcem. Gdy poznał prawdę, mroczny sekret wyszedł na jaw, ma 60 rodzeństwa
  6. Robiąc kotlety rozbijasz mięso? Prawie wszyscy popełniają 1 okropny błąd

Źródło: Radio ZET

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News