Przez całe życie źle gotowaliście jajka. Ekspert zdradza dwie banalnie proste i skuteczne metody

Przez całe życie źle gotowaliście jajka. Ekspert zdradza dwie banalnie proste i skuteczne metody Źródło: Pixabay jackmac34

Gotowanie jajek pozornie jest bardzo prostą, oczywistą czynnością. Mimo to, jesteśmy pewni, że przez całe życie robiliście to źle. Czas to zmienić. Ekspert zdradził dwie banalne metody, które pozwolą na ugotowanie idealnego jajka. Skuteczność gwarantowana. Obiecujemy, że smak będzie naprawdę niezapomniany.

Jajka to świetny wybór na zdrowe, pożywne śniadanie. Można je jeść w wielu pysznych formach. Omlet, jajko na miękko, na twardo, sadzone, w koszulce, jajecznica lub przepyszne jajka po napoleońsku - każdy znajdzie opcję, która będzie dla niego idealna. Ponadto są tanie, łatwo dostępne i pozornie bardzo proste do przygotowania. Nie wszyscy wiedzą jednak, jak powinno się je gotować. Wiele osób popełnia pewien kardynalny błąd.

Gotowanie jajek jest trudniejsze niż myślisz

Pewien znany ekspert kulinarny i autor książek kucharskich, M.F.K Fisher, poświęcił cały rozdział swojej książki (wydanej jeszcze w czasie II wojny światowej!) przygotowywaniu potraw jajecznych. Opowiedział w nim o tym, jak powinno wyglądać prawidłowe gotowanie jajek i jakich błędów należy unikać, żeby nasze śniadanie zawsze wychodziło doskonale. Dwa sposoby, które przestawił w publikacji, są banalnie proste i skuteczne. Koniecznie musisz wypróbować je w swojej kuchni.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

Metoda pierwsza mówi o zanurzeniu jajka w lodowatej wodzie, by po chwili wrzucić do wrzątu. Nie chodzi o to, by jajko się gotowało. Wystarczy, że przez kilka minut będzie leżało w bardzo gorącej wodzie. Czas jest dowolny, zależy wyłącznie od twoich preferencji smakowych i efektu, jaki chcesz uzyskać. Przygotowane w tej sposób jajko będzie zdecydowanie smaczniejsze i łatwiejsze do obrania.

Kolejna metoda przedstawiona przez eksperta, jest zarazem jego ulubioną. Pozwala na uzyskanie idealnej konsystencji żółtka, które w tradycyjny sposób gotuje się znacznie dłużej niż białko. Wystarczy, że włożysz jajko go rondelka lub do małej patelni i zalejesz je taką ilością zimnej wody, by było w całości przykryte. Następnie należy przykryć naczynie pokrywką i na dużym ogniu doprowadzić do szybkiego wrzenia. Gdy tylko woda zacznie bulgotać, jajko będzie gotowe. 

Dzisiaj grzeje: 1. Śmiali się z niego, gdy pojawił się na scenie. Kiedy zaczął swój występ, nie byli w stanie powstrzymać łez

2. Kinga Duda rozczarowała rodziców. Wszystko miało być zupełnie inaczej
 

Dzięki zastosowaniu którejś z powyższych metod uzyskamy nie tylko doskonałe walory smakowe, ale także zapobiegniemy pęknięciu skorupki i sprawimy, że jajko będzie obierało się zdecydowanie łatwiej. Warto o tym pamiętać szczególnie w momencie, kiedy przygotowujemy je na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Dzięki temu stół z poczęstunkiem zawsze będzie wyglądał nienagannie.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Od dzisiaj MEN wprowadza nowe zmiany. Co czeka uczniów szkołach?
  2. Tą tragedią żyli wszyscy kibice. Legendarny gracz zginął w strasznym wypadku. Nie ma go z nami od roku
  3. Bardzo dobrze znaliśmy go z Sejmu. Niestety, media przekazały informacje o śmierci byłego posła
  4. Para zrobiła zakupy w Lidlu, gdy zaczęli je wypakowywać, dokonali porażającego odkrycia. Znaleźli się w niebezpieczeństwie
  5. Porażające wyniki, 68. nauczycieli z koronawirusem. Szkoły tu pozostaną zamknięte
  6. Afera, pani Dominika kupiła mięso w Biedronce. Odkryła niesmaczną prawdę i zrobiła zdjęcie, żeby nagłośnić skandal


Żródło: Metro 
 
 

 

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News