Gotowanie produkt zagrożenie
By Moyan Brenn - praca własna / CC BY 2.0 / https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Cooking_(17065409740).jpg
Klaudia Bochenek - 31 Maja 2020

Polacy masowo dodają jeden produkt do swoich posiłków. Nie zdawaliśmy sobie sprawy, ogromne zagrożenie dla zdrowia

Gotowanie często nie może obejść się bez tego jednego produktu. W każdym sklepie z łatwością możemy go kupić. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak wielkim jest zagrożeniem dla zdrowia, lepiej z niego zrezygnować. Nie warto zaśmiecać swojego organizmu.

Gotowanie to nie zawsze samo zdrowe - i to nie dlatego, że niektórzy lubią ciężką, tłustą kuchnię. To z powodu chętnie dodawanego do zup, sosów oraz innych przepisów "gotowca". Sama chemia.

Wiele osób świadomie trzyma truciznę na kuchennych półkach

Kiedy czytamy skład na odwrocie pudełka, można odnieść wrażenie, że w zwykłą kostkę rosołową wtłoczono połowę fabryki wraz ze wszystkimi szkodliwymi substancjami. To prawda - to, co można znaleźć w tym produkcie, wcale nie zachwyca. Kostki rosołowe są stosowane dla podbicia smaku, podkreślenia koloru zupy oraz lub z lenistwa: szybciej można dorzucić do potrawy gotowy, sprasowany "wywar", niż popracować nad własnym.

"Senior w Koronie" emeryturaSenior pokazał wycinek swojej emerytury. Łzy same napływają do oczu, nie da się przeżyćCzytaj dalej

Jednym z niepokojących składników kostki rosołowej jest sól - niestety spożywana w nadmiarze może doprowadzić do m.in. nadciśnienia tętniczego, udarów mózgu, zawałów serca, raka żołądka, otyłości lub demencji. Kolejny na liście jest utwardzony olej palmowy, który jest najbardziej szkodliwym znanym tłuszczem. Powoduje podwyższenie cholesterolu, rozwój cukrzycy, a także poważnie szkodzi ciężarnym. Mało kto wie, ale ten rodzaj oleju występujący nie tylko w kostkach rosołowych, może też obniżyć płodność.

Gotowanie bez kostki rosołowej wyjdzie nam na zdrowie

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

PomidoryKanapka z pomidorem i ogórkiem to bardzo zły pomysł. Eksperci ostrzegają, jedno z nich trzeba wyrzucićCzytaj dalej

Nie może tu zabraknąć słowa o wzmacniaczach smaku. Popularny glutaminian sodu (E-621), ale też inozynian disodowy (E-631) czy guanylan disodowy (E-627) mogą doprowadzić nawet do palpitacji serca. Najczęściej występujące "skutki uboczne" to: zawroty głowy, rozdrażnienie, pogorszenie koncentracji, zaparcia, nudności, znaczne osłabienie oraz bezsenność.

Dzisiaj grzeje:

1. Ważna zmiana dla emerytów już od 1 czerwca. Wielu dostanie dodatkowe pieniądze
2. Syn Zenka Martyniuka cały we łzach. Nie jest dobrze, co powiedzą rodzice?

Dlaczego kostka rosołowa jest tak apetycznie żółta i tak wspaniale podbija kolor zupy? Z powodu zawartości karmelu amoniakalnego (E-150c). Substancja, podobnie jak olej palmowy, szkodzi płodności, powoduje też nadpobudliwość, uszkodzenia wątroby i żołądka. Lepiej stosować kostki rosołowe domowej roboty. Można je zrobić w bardzo prosty sposób - wywar przelewamy po prostu do woreczków na lód lub specjalnej foremki i zamrażamy. Taki "gotowiec" jest równie łatwo dostępny, zdrowszy i nie zawiera szkodliwych dodatków.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Królowa Elżbieta ustępuje z tronu? Rewelacyjne doniesienia brytyjskich mediów
  2. Trener Krzysztofa Piątka przerwał milczenie. Wezwał Polaka na rozmowę, rozwiał wszelkie wątpliwości
  3. Rząd zniósł zakaz, wszystko miało ruszyć 6 czerwca. Rzeczywistość jest zupełnie inna, wielkie rozczarowanie dla wielu Polaków
  4. Co za widok. Agnieszka Chylińska zaskoczyła fanów, w podobnej odsłonie nikt jej jeszcze nie widział
  5. Żona Piotra Adamczyka miała wypadek. Poruszające zdjęcie pojawiło się w sieci
  6. Nie wyrzucił łupin po cebuli, zrobił nawóz dla ogórków. Uzyskał przeogromne zbiory

Córka nie chciała uwierzyć, że nie żyjeJej ojciec zaginął lata temu, nie chciała uwierzyć, że nie żyje. Przypadkiem odkryła porażającą prawdę, była gorsza niż śmierćCzytaj dalej

Źródło: Webniusy

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News