Gdy dowiesz się, po co w opakowaniu na mięso jest "higieniczna wkładka", już nigdy go nie kupisz. Wielkie oszustwo producentów

Gdy dowiesz się, po co w opakowaniu na mięso jest "higieniczna wkładka", już nigdy go nie kupisz. Wielkie oszustwo producentów Źródło: .

Gotowanie rozpoczynamy zazwyczaj od wybrania dobrych produktów. Producenci oczywiście zdają sobie z tego sprawę, dlatego też stosują różnorakie metody, mające sprawić, że sprzedawana żywność wygląda na wiecznie świeżą. Podobny zabieg umożliwiają między innymi absorbery, przypominające wkładki higieniczne.

Gotowanie bazuje zawsze na świeżych, dobrej jakości produktach, bez których nawet duże umiejętności mogą nie uratować przygotowywanej potrawy. Niestety wygląd żywności czasami może wprowadzić nas w niemały błąd. To, że mięso wydaje się naprawdę świeże, nie zawsze oznacza, iż nie leżało przez długi czas w plastikowym opakowaniu.

Gotowanie zaczyna się od świeżych produktów

Producenci żywności często używają przy pakowaniu absorberów, przypominających wkładki higieniczne. Dzięki umieszczeniu ich na tacce z mięsem lub rybą, produkt przez dłużej wydaje się zdatny do spożycia.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

- To tak zwany absorber, który stosuje się w przypadku pakowania świeżej, wrażliwej na tlen żywności. Celem stosowania absorbera jest zapobieganie rozwojowi bakterii oraz pleśni. Jest to rozwiązanie standardowo stosowane na rynku w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności - powiedziała w rozmowie z Wirtualną Polską Aleksandra Robaszkiewicz z biura prasowego Lidla.

Czy absorbery mogą się okazać szkodliwe?

Dzisiaj grzeje: 1. Film ze szpitala w Wuhan wyciekł do sieci. Nagrano objawy chorej osoby, okropny widok
2. Pierwsze podejrzenie zakażeniem koronawirusem w Polsce

Same absorbery są oczywiście bezpieczne i nie mają negatywnego wpływu na produkt. Warto jednak zaznaczyć, że jedzenie może dzięki ich obecności wydawać się świeższe, niż w rzeczywistości jest. Najczęściej musi przecież przebyć długą drogę z fabryki na sklepowe półki, czy lodówki.

Należy więc pozostawać szczególnie uważnym w kwestii terminu przydatności do spożycia, umieszczonego obowiązkowo na opakowaniu z żywnością. Podobne "wkładki" z jednej strony są akceptowane przez urzędy zajmujące się badaniem jakości żywności, a z drugiej mogą poważnie zmylić konsumenta, jeżeli producent lub sprzedawca będzie chciał zachować się nieuczciwie. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Nadeszła zaskakująca wiadomość, są porażające zdjęcia. Już wiadomo, skąd mógł wziąć się koronawirus. Fani uwielbianego przysmaku oniemieli
  2. 320 tys. Polaków czas ma do piątku. Potem mogą czekać NIEMIŁE konsekwencje
  3. Wstrząsający wypadek na Dolnym Śląsku, z autobusu został tylko wrak. Zdjęcia z miejsca zdarzenia tylko dla ludzi o nerwach ze stali
  4. Pilny apel GIS do wszystkich Polaków. Polski student z Wuhan ma niepokojące objawy, każdy z podobnymi oznakami powinien natychmiast iść do szpitala
  5. W sieci pojawiło się nagranie z wypadku Kobe Bryanta. Tylko dla ludzi o mocnych nerwach

Źródło: Wirtualna Polska

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News