Jest podstawą polskiej kuchni, ale ma katastrofalny wpływ na zdrowie. Lepiej unikać go za wszelką cenę

Jest podstawą polskiej kuchni, ale ma katastrofalny wpływ na zdrowie. Lepiej unikać go za wszelką cenę Źródło: Pixabay 089photoshootings

Gotowanie to niezwykła sztuka i szczególnie teraz, gdy musimy więcej czasu spędzać w domu, mamy szansę podnieść nasze umiejętności. Praktyka czyni mistrza, jednak należy znać podstawy, dlatego też warto wiedzieć, że pewien popularny składnik nie najlepiej służy naszemu zdrowiu.

Gotowanie dla niektórych jest świetną rozrywką, dla innych najgorszym koszmarem. Niezależnie od tego, do której grupy się zaliczasz, zawsze zwracaj uwagę na to, co wrzucasz do garnka. Koniec końców zawsze ląduje to w Twoim żołądku.

Gotowanie - umiejętność, którą najlepiej poznać od podstaw

Gotowanie to warsztat, którego naprawdę można się nauczyć. Nic prostszego, ale wszystko czego chcesz użyć podczas przygotowywania potrawy, ma znaczeni. Ten jeden składnik jest podstawą polskiej kuchni, jednak potrafi mieć katastrofalny wpływ na nasze zdrowie. Lepiej go unikać i wymienić na inny, który przez długi czas miał bardzo słabą opinię, a okazuje się, że jest zdecydowanie lepszym wyborem. Mówimy tutaj o dwóch tłuszczach, których używamy przede wszystkim do smażenia, ale nie tylko.

DALSZY CIĄG TEKSTU POD GALERIĄ:

Okazuje się, że jego spożycie może być niebezpieczne

O czym mowa? O maśle i smalcu. Nie zgadniecie jednak, który jest dla nas bardziej niebezpieczny. Smalec nie jest w powszechnej opinii dobrze oceniany, ale okazuje się, że to masło zawiera aż dwukrotnie więcej cholesterolu. Na 100 g smalec ma go jedynie 90 mg, a masło 180 mg. Gotowanie z wykorzystaniem tego tłuszczu może więc w ostatecznym rozrachunku prowadzić do chorób. Masło to podstawa polskiej kuchni, czas chyba jednak wrócić do korzeni i na nowo docenić smalec. Gotowanie może być chociaż minimalnie zdrowsze, a jak wiadomo to właśnie małe kroki prowadzą do wyćwiczenia zdrowych nawyków żywieniowych.

Dzisiaj grzeje: 1. Premier Morawiecki wprowadził kolejne rygorystyczne zakazy. Dotkną wszystkich Polaków, sytuacja jest poważna

2. Nie żyje legendarna aktorka. Była zakażona koronawirusem

Smalec wraca do łask

Smaż więc raczej na smalcu, bo według ostatnich badań nie jest aż tak szkodliwy jak uważano. 40 proc. tłuszczów zawartych w tym produkcie to nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie stawów, mózgu i serca. Zalicza się do nich między innymi jednonienasycony kwas oleinowy obniżający poziom cholesterolu we krwi i także pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Dodatkowo znajdziemy w nim kwasy omega-3, niezbędne do prawidłowego funkcjonowanie naszego organizmu.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Wiele osób twierdzi, że koronawirus wydostał się z laboratorium. Naukowcy obalają mit
  2. Który piłkarz zarabia najwięcej na świecie? "France Football" ujawnia najbogatszą trójkę
  3. Wprowadzono bardzo ważną zmianę, każdy podatnik musi o niej wiedzieć. Nowy przepis już obowiązuje
  4. Test na astygmatyzm stał się hitem internetu. Wystarczy spojrzeć na dwa zdjęcia i wszystko staje się jasne
  5. Ujawniono zarobki Kasi Cichopek. Źródła dochodu zdumiewają, niebotyczne kwoty
  6. Zła wiadomość, cenny produkt dla wszystkich już jest limitowany. Inspekcja Handlowa komentuje

Źródło: Interia

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News