Myjesz drób przed gotowaniem? FSA ostrzega, niebezpieczeństwo jest realne

Myjesz drób przed gotowaniem? FSA ostrzega, niebezpieczeństwo jest realne Źródło: .

Jeśli zaczynasz gotowanie od mycia drobiu, popełniasz duży błąd. FSA ostrzega przed niebezpieczną bakterią. Konsekwencjami mogą być poważne problemy zdrowotne. Powinniście zwrócić na to uwagę, przed przygotowaniem obiadu.

Jeśli macie w planach gotowanie obiadu z drobiu, powinniście zwrócić uwagę na tą ważną kwestię. Mycie mięsa przed przygotowaniem może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) apeluje o większą ostrożność.

Jeśli jesteście mięsożercami, prawdopodobnie zanim zaczynacie gotowanie, myjecie mięso pod bieżącą wodą. Niestety jest to błąd, który może poważnie zaszkodzić waszemu zdrowiu. W Wielkiej Brytanii co roku dochodzi do około 280 tysięcy przypadków zatruć z tego powodu. Wszystko przez ten szkodliwy nawyk, który prawdopodobnie wynosimy ze swoich rodzinnych domów.

FSA apeluje o ostrożniejsze gotowanie mięsa

Jeśli gotowanie mięsa na obiad to dla was niemalże codzienna rutyna, powinniście zwrócić uwagę na pewną ważną rzecz. Zazwyczaj jeszcze zanim zaczynamy przygotowanie marynaty i krojenie drobiu, mięso umieszczamy w zlewie i myjemy je pod bieżącą wodą. Czynność ta wydaje nam się uzasadniona, ponieważ jesteśmy przekonani, że zmywamy wszelkie bakterie z powierzchni produktu. Prawda może być jednak zaskakująca.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Mycie mięsa, zanim zaczniemy gotowanie, jest poważnym błędem. Chociaż trudno w to uwierzyć, wykonując tą czynność, narażamy nasze zdrowie. Podczas mycia drobiu, stwarzamy warunki, w których rozwinąć może się bakteria typu Campylobacter, która bardzo często powoduje zatrucie pokarmowe. Do najczęstszych objawów zatrucia należą biegunka oraz wymioty, te natomiast mogą skutkować poważnym odwonieniem organizmu i osłabieniem. FSA wyjaśnia, że dzięki wodzie zarazki mogą przenieść się na nasze dłonie oraz blat kuchenny.

Dzisiaj grzeje: 1. Pobita polityk do końca walczyła o życie. Polsat podał właśnie informacje o jej śmierci

2. Kinga Rusin apeluje do samego Prezydenta. Chodzi o skandaliczny materiał TVP

Najlepszym przykładem jest Wielka Brytania, gdzie około 44% mieszkańców myje mięso, zanim rozpocznie gotowanie. W tym kraju rocznie dochodzi do około 280 tysięcy zatruć bakterią Campylobacter. Chociaż organizm dorosłego człowieka zazwyczaj potrafi poradzić sobie z tym zatruciem, jest ono bardzo niebezpieczne dla dzieci. Następnym razem pamiętajcie, aby przed gotowaniem nie myć mięsa. Dzięki temu ryzyko zachorowania znacznie zmaleje.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Chłopiec chory na niezwykle rzadką chorobę nie chce żyć. Wszystko przez rówieśników, którzy go wyśmiewają
  2. Skoki narciarskie zostaną odwołane przez koronawirus? Organizatorzy są pełni obaw
  3. Koroniewska pokazała za dużo, dopatrzyli się "szczegółu" w okolicach bikini. Reakcja jej męża wbija w fotel
  4. Dramat Joanny Brodzik. Zwróciła się do Polaków ze łzami w oczach
  5. Najpierw śmierć brata i szwagra, a teraz kolejny bolesny cios dla Beaty Kozidrak. Córka wyruszyła na ratunek
  6. Kiwi jest najzdrowszym owocem świata. Zjesz 1 dziennie i zauważysz 9 piorunujących zmian w organizmie

źródło: Onet

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News