Większość z nas popełnia kilka błędów podczas gotowania. Rozwiązanie jest banalne

Większość z nas popełnia kilka błędów podczas gotowania. Rozwiązanie jest banalne Źródło: Pexels.com / Proxyclick Visitor

Gotowanie wcale nie jest takie łatwe, jakby się mogło wydawać. Wielu z nas popełnia ciągle te same błędy. W artykule prezentujemy najczęstsze z nich. Zdradzamy także metody, jak można im zaradzić.

Gotowanie nie jest sztuką łatwą. Chyba każdy z nas zmagał się kiedyś z takim problemem, jak słona zupa, mętny rosół, przegotowany makaron czy mięso wysuszone na wiór. Te błędy dotyczą zwłaszcza osób, które dopiero zaczynają swoje kulinarne przygody. Zdradzamy, jak zminimalizować ryzyko ich wystąpienia.

Gotowanie może być przyjemniejsze, niż myślisz

Na początku warto zaznaczyć, ze efekt końcowy gotowania zawsze zależy od jakości składników. Dlatego jeśli zależy nam na uzyskaniu jak najlepszego smaku potrawy, koniecznie sięgnijmy po lepsze produkty. Pamiętajmy także o ich terminie ważności.

Jeśli chodzi o zupy, wiele osób zmaga się z takim problemem jak mętny rosół. Jego kolor staje się mało przejrzysty z dwóch powodów: zbyt dużego ognia, na którym gotujemy zupę, a także niezbierania tzw. szumów tworzących się po ugotowaniu mięsa. Rosół należy gotować zawsze na wolnym ogniu.

Kolejny problem to przesolona zupa. Jak się okazuje, można ją uratować: albo wrzucić do niej kilka skórek chleba, które wyciągną nadmiar soli, albo kilka plastrów ziemniaków, które wyciągamy dopiero po 10 minutach gotowania z wywarem, po czym je wyrzucamy. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Niezwykle często popełnianym błędem jest także bezwarunkowe wybieranie "chudych" kawałków mięsa, co niekiedy bywa opłakane w skutkach. W przypadku chociażby kotletów mielonych, kawałki pozbawione tłuszczu sprawiają, że uzyskamy suche i zwarte kotlety o mniej intensywnym smaku.

Uwaga na makaron 

Makaron to podstawowy składnik dań przyrządzanych przez studentów. Wydawać by się mogło, że jego ugotowanie to banalna czynność. Nic bardziej mylnego. Niezwykle często zdarza się, że nitki, wstążki bądź rurki sklejają się ze sobą. Aby tego uniknąć, wiele osób dolewa do wody odrobinę oleju lub oliwy. Chociaż ta metoda działa, to sprawia, że dodany później sos nie "przyklei" się do makaronu.

Dzisiaj grzeje: 1.Ujawniono prawdę o Witoldzie Pyrkoszu. Tę informację jego rodzina ukrywała latami
2. 2-letni syn zabił swoją mamę. Kobieta umierała na oczach chłopca

Zamiast tego, lepiej polać makaron odrobiną sosu natychmiast po jego ugotowaniu. I co najważniejsze - zawsze należy gotować makaron w większym garnku. W przeciwnym razie stężenie skrobi w wodzie będzie bardzo duże i produkt zamieni się w zbitą kluchę.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Fakt, o którym rząd milczy, w kontekście wzrostu emerytur. Najubożsi emeryci zostaną najbardziej pokrzywdzeni
  2. Senator milioner ŻĄDA od Karolaka małej fortuny. Aktor ma do spłaty dług
  3. Jest coraz gorzej? Żona Królikowskiego w rozpaczy, nowe smutne informacje ze szpitala
  4. Córka Wodeckiego po latach ujawniła prawdę. W ich domu działy się bardzo przykre rzeczy
  5. Wskaż, które dziecko zbiło wazon. Znaczenie odpowiedzi zetnie cię z nóg

Źródło: WP

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News