Soczysta i różowa trafia na nasze stoły. Blisko połowa jej składu to rakotwórcze spulchniacze

Soczysta i różowa trafia na nasze stoły. Blisko połowa jej składu to rakotwórcze spulchniacze Źródło: Flickr / Steven Lilley

Gotowanie powinno być przede wszystkim zdrowe dla tych, którzy później zjedzą przygotowany przez nas posiłek. U podstaw pichcenia zawsze muszą leżeć dobrej jakości składniki. Producenci często wprowadzają jednak konsumentów w poważny błąd.

Gotowanie bez odpowiedni dobranych składników nie ma wielkiego sensu. Poza pamiętaniem o wszystkich produktach, których użyjemy przy przygotowywaniu danej potrawy, powinniśmy także zwracać uwagę na ich jakość. Niestety zdarza się bowiem, że chociażby różowe, lśniące wręcz szynki są wypełnione spulchniaczami, barwnikami i konserwantami.

Gotowanie to przede wszystkim zdrowe produkty

Na co powinniśmy zwracać uwagę w czasie zakupów? Wybierając wędliny, dokładnie sprawdzajmy ich skład. Im mniej jest w nich zwykłego mięsa, tym bardziej "ulepszają" je producenci. Nierzadko zdarza się, że kilogram danej szynki zawiera zaledwie 65 proc. mięsa. Reszta to przede wszystkim woda, ale także różnego rodzaju substancje, które mają poprawić walor estetyczny produktu, jednocześnie działając niekorzystnie (na przykład rakotwórczo) na nasze zdrowie.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Starajmy się też wybierać wędliny bez widocznych żelowych grudek. Jeżeli szynka ma nieco dziwny, wyblakły kolor, mogła przeleżeć dużo czasu w solance. To, jak wspomnieliśmy wyżej, zwiększyło jej objętość. Konsument zdecydowanie więc przepłaca, myśląc, że ma do czynienia ze 100% mięsa.

Jakich wędlin unikać?

W składzie wędlin powinniśmy doszukiwać się informacji o konserwantach i substancjach stabilizujących. Wiele szynek jest nimi bowiem przepełnionych. To samo tyczy się sztucznych barwników, które mają uatrakcyjniać produkt w oczach nieświadomego konsumenta.

Dzisiaj grzeje: 1. 3 dni walczyła o życie. Nie żyje młodziutka i uwielbiana piosenkarka
2. Matka dodała wstrząsające zdjęcie z niemowlęciem. Chce, żeby lekarze zapłacili za swoje błędy

Naturalna szynka nie powinna nadzwyczajnie lśnić, co akurat łatwo jest zauważyć. Prawdziwie wędzone wędliny pozostawiają za to po sobie ślady, które można zobaczyć na przykład na dłoniach. Jeżeli okazuje się całkowicie czysta, najpewniej została po prostu zabarwiona.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Przez dwa lata był leczony antybiotykami na boreliozę. Przyczyna objawów okazała się zupełnie inna
  2. Nie żyje były trener polskiej reprezentacji skoczków. Poprowadził swojego zawodnika do złota na igrzyskach
  3. Widok grobu Anny Przybylskiej odbiera mowę. Niebywałe, jeden dzień w roku
  4. Ujawniono nieznany biznes Tadeusza Rydzyka. Porażające fakty wyszły na jaw
  5. W Czterdziestolatku skradła serca wielu mężczyzn. Niewiarygodne, jak dziś wygląda
  6. W McDonald's doszło do horrendum. Rodzice nie będą już tak chętnie brać tam dzieci?

Źródło: Wirtualna Polska

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News