Studzisz jedzenie przed włożeniem do lodówki? Okropny błąd, konsekwencje mogą być opłakane

Studzisz jedzenie przed włożeniem do lodówki? Okropny błąd, konsekwencje mogą być opłakane Źródło: Wikipedia/Moyan Brenn

Gotowanie obiadu na kilka dni to bardzo duża oszczędność czasu. Taki nawyk korzystnie odbije się także na naszych portfelach. Warto jednak zadbać o to, żeby przygotowywane potrawy były przechowywane w odpowiednich warunkach. Popularny mit może negatywnie wpływać na świeżość spożywanego jedzenia. Trzeba uważać, żeby nie nabawić się zatrucia pokarmowego.

Odkąd w gospodarstwach domowych pojawiły się lodówki, przechowywanie żywności stało się niezwykle proste. Niskie temperatury pozwalają uniknąć ryzyka związanego z namnażaniem się bakterii i innych drobnoustrojów. Szczególnie ważne jest to w przypadku produktów delikatnych, łatwo ulegających zepsuciu. Przechowywanie w lodówce znacząco przedłuża trwałość tych produktów. 

Żeby żywność pozostała świeża przez jak najdłuższy czas, ważne jest przestrzeganie odpowiednich zasad związanych z przechowywaniem. Niektóre z nich wydają się proste - wiemy, że sery i wędliny należy przechowywać w zamkniętych pojemnikach, a warzywa i owoce powinno trzymać się w plastikowej szufladzie na spodzie lodówki. Są jednak produkty, które nie są tak oczywiste.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

Gotowanie to świetna zabawa i wspaniałe hobby. Przygotowywanie jedzenia w większych ilościach jest także świetnym sposobem na zaoszczędzenie czasu. Resztki przygotowanej potrawy można spakować do odpowiednich pojemników i przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Przyrządzaniu jedzenia na kilka dni towarzyszy jednak powszechnie znana teoria.

- Nie wkłada się gorącego jedzenia do lodówki - taką radę usłyszał od mamy lub babci chyba każdy z nas. Według argumentów pań, włożenie ciepłego posiłku do lodówki może skutkować zepsuciem się urządzenia, które nie będzie w stanie uzyskać prawidłowej temperatury chłodzenia. Inna teoria mówi, że gorący posiłek podgrzewa inne, które już znajdują się w lodówce i prowadzi do szybszego zepsucia całej zawartości lodówki. Jak jest naprawdę?

Dzisiaj grzeje: 1. Ponownie zamykane są instytucje. Nagły przyrost zachorowań na koronawirusa, władze polskiej miejscowości nie miały innego wyboru

2. Ogromne zmiany w życiu rodziny Lewandowskich. Kolejne dziecko jest w drodze
 

Konsekwencje związane z trzymaniem jedzenia poza lodówką mogą być opłakane. W czasie, który ugotowana potrawa spędzi w temperaturze pokojowej, mogą rozwinąć się w niej groźne drobnoustroje i bakterie. Należy więc unikać pozostawiania jedzenia na kuchennym blacie zbyt długo. Zalecamy jak najszybsze włożenie go do lodówki.

Najlepsze newsy dnia:

  1. WHO podało tragiczny bilans. Najwięcej zakażeń koronawirusem od początku epidemii
  2. Anna Lewandowska nie mogła się powstrzymać. Pokazała zdjęcie śpiącej Laury. Prawdziwy aniołek (FOTO)
  3. Justyna Żyła dopiero teraz wyznała prawdę. Cierpiała u boku Piotra?
  4. Kasjerka z Biedronki zaapelowała do klientów. Jej słowa uderzają w najczulszą strunę
  5. Wielkie zmiany w 500 plus? Padła konkretna propozycja, znamy szczegóły
  6. Kiedyś obrastał płoty w ogrodach i ludzie za nim przepadali. Agrest dzisiaj jest niedoceniany, a szkoda bo ma niewyobrażalne właściwości

Źródło: Wiemy To

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News