Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj. Produkty, które ze smakiem można jeść po terminie przydatności

Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj. Produkty, które ze smakiem można jeść po terminie przydatności Źródło: Pixabay.com Pexels

Gotowanie to hobby wielu osób, ale jest to również sztuka niemarnowania żywności. Nie wszystkie produkty w naszej lodówce musimy zużyć jak najszybciej. Niektóre z nich można bezpiecznie zjeść również po upływie terminu przydatności do spożycia.

Gotowanie może być świetną zabawą, choć nie wszyscy lubią spędzać w kuchni długie godziny. Jeśli jednak lubisz eksperymentować ze smakami i masz w lodówce wiele produktów, warto wiedzieć, które nadają się do spożycia również po terminie przydatności. To pomoże zaoszczędzić masę pieniędzy.

Gotowanie może być wspaniałą rozrywką

Dla niektórych jedzenie to konieczność, inni znajdują w nim wielką przyjemność, i celebrują codzienne przygotowywanie codziennych posiłków. Nieważne, do której grupy należymy, na pewno mamy w lodówce lub szafkach kuchennych żywność, której termin przydatności do spożycia niebezpiecznie zbliża się do końca. Okazuje się, że istnieje sporo produktów, które z powodzeniem możemy wykorzystać również po przekroczeniu ostatecznej daty.

Daty ważności na opakowaniach są zwykle tylko orientacyjnymi zaleceniami producentów co do terminu spożycia ich produktu. Wiele osób od razu wyrzuca żywność, jeśli tylko zauważy, że przekroczyła tę datę. Tymczasem okazuje się, że istnieją takie produkty, które będą zdatne do spożycia nawet po kilku miesiącach po określonym terminie. Czasem wystarczy tylko posmakować lub powąchać produkt, by przekonać się, że wszystko z nim w porządku.

Do produktów, których nie warto wyrzucać od razu należy m.in chleb. W wielu kulturach wyrzucanie pieczywa jest wręcz niedopuszczalnym zachowaniem. Jeśli wiesz, że nie zdążysz zjeść całego bochenka, zawsze możesz część zamrozić. Zeschnięty chleb odświeżysz za pomocą wody i chwili w piekarniku, a pakowane pieczywo możesz bezpiecznie spożywać, dopóki nie pojawi się na nim pleśń, nawet pomimo upływu daty ważności.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

Nie trzeba wyrzucać jogurtów i mleka, jeśli były prawidłowo przechowywane w lodówce i nieotwarte. W razie wątpliwości wystarczy posmakować produkt przed zjedzeniem go. Jeśli nie jesteśmy pewni, lepiej nie dawać przeterminowanego nabiału dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym.

Gotowanie to również sztuka niemarnowania żywności

Jeśli przechowamy je w dobrych warunkach, jajka będą zdatne do spożycia nawet miesiąc po dacie ważności. By sprawdzić czy jest świeże, wystarczy włożyć je do szklanki z wodą. Gdy opadnie na dno, wszystko z nim w porządku, ale jeśli wypłynie na powierzchnię, lepiej go nie jeść.

Dzisiaj grzeje: 1. Druzgocące słowa Jackowskiego dla wszystkich Polaków. Zobaczył tragedię, która ma nastać lada dzień

2. Polsat: uczestnik ”Pamiętników z wakacji” nie żyje? Miał popełnić samobójstwo kilka lat temu

Nieotwarty dżem również wymyka się normom spożywczym. Zawekowany słoik będzie nadawał się do zjedzenia jeszcze przez kilka miesięcy. W tym przypadku ważna jest zawartość cukru, im go więcej, tym dłużej przetwór będzie zdatny do spożycia.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Z ostatniej chwili: pierwsza śmiertelna ofiara koronawirusa w Polsce
  2. Z ostatniej chwili. Piłkarz 2. Bundesligi zarażony koronawirusem. Rozgrywki mogą zostać wstrzymane
  3. Wspaniałe wiadomości o córce Ewy Błaszczyk. Mamie składamy najszczersze gratulacje
  4. Atmosfera rozgrzała się do czerwoności. Wojewódzki i Sylwia Bomba poszli na całość
  5. Zdecydowała się na adopcję dziewczynki, którą wszyscy gardzili. Pierwsze słowa 5-latki do młodej mamy wyciskają łzy
  6. Nigdy nie powinno się łączyć kotletów schabowych z ziemniakami. Połączenie wywołuje poważne zaburzenia w układzie pokarmowym

źródło: Lelum

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News