Myślisz, że nie jesz przeterminowanego i nadgniłego mięsa? Ujawniamy sposoby sklepów na "odświeżanie" jedzenia, porażające

Myślisz, że nie jesz przeterminowanego i nadgniłego mięsa? Ujawniamy sposoby sklepów na "odświeżanie" jedzenia, porażające Źródło: unsplash/ Changyoung Koh

Ochota na gotowanie przejdzie Ci w mgnieniu oka, gdy tylko poznasz sposób sklepów na "odświeżenie" przeterminowanego już mięsa. Aż trudno uwierzyć, że ktoś może robić coś takiego.

Gotowanie zawsze przynosi najlepsze rezultaty, jeżeli potrawy są przygotowywane na bazie świeżych produktów. Rozpoznać można to w bardzo prosty sposób, bowiem wystarczy dany składnik powąchać i obejrzeć z każdej strony. Nie w każdym przypadku taka kontrola jest jednak łatwa, bowiem coraz więcej sklepów pakuje owoce, warzywa i mięsa w foliowe opakowania, jeszcze zanim trafią na sklepową półkę, dlatego sprawdzenie chociażby zapachu jest możliwe dopiero po zakupie i odpakowaniu produktu w domu. Tymczasem, jeśli poznasz sposób supermarketów na "odświeżenie" zepsutego mięsa, być może łatwiej będzie Ci rozpoznać jeszcze przed zakupem, czy nie jest ono przeterminowane.

Oto jak sklepy "odświeżają" zepsute mięso. Ochota na gotowanie przechodzi w sekundę

Zapewne niejednokrotnie usłyszałeś od sprzedawczyni, że dane mięso jest "świeżutkie, a dostawa przyjechała kilka minut wcześniej". A czy zastanawiałeś się kiedyś ile z tych produktów od kilku dni nie nadaje się do spożycia, jednak przerobione i odnowione w sprytny sposób, wygląda na świeże i dalej jest sprzedawane? Niestety, jak zdradza wielu byłych lub obecnych pracowników marketów mięsnych, do takich sytuacji dochodzi niezwykle często i zdaje się, że właściciele opracowali patent dosłownie na wszystko. Jeśli zatem myślałeś kiedyś, że tylko mięso kupowane na wagę lub tylko paczkowane w hurtowni jest świeże, za chwilę dowiesz się w jak ogromnym błędzie żyłeś, bowiem "odświeża" się każdy produkt. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Jednym z prostszych sposobów jest odklejenie starej etykiety z opakowania, gdzie widnieje data po terminie, na etykietę zezwalającą na spożycie. To jednak tylko wierzchołek góry. Popularne jest również moczenie przeterminowanego mięsa w wodzie z solą, co nadaje mu świeższego wyglądu. Ponadto, dania gotowe paczkowane także są poddawane "odświeżeniu": gdy się zepsują, są odsmażane, a następnie sprzedawane na sztuki.

Dzisiaj grzeje: 1. Policja siłą wyrzuciła ją z plaży. Wszystko przez strój kąpielowy, który miała na sobie
2. Widzowie kochali ją za dobre serce. Niestety nie żyje, musieli przerwać odcinek z załamaną Dagmarą

Niektóre zepsute mięsa są także kupowane po specjalnej cenie przez firmy cateringowe, przyrządzane, a później w formie wymyślnych potraw są serwowane na przyjęciach. Najczęściej te najbardziej zepsute kawałki mięsa są odkrajane i mielone, a z nich przyrządzane tzw. gotowce. By zutylizować nieprzyjemny zapach, a niekiedy kolor, pracownicy dodają specjalnych przypraw. Do podobnych zachowań dochodzi wręcz regularnie, a wszystko dlatego, że nie wolno zwracać dostawcom przeterminowanych wędlin i mięs. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Biedronka oszukała wszystkich? Przed chwilą policja pilnie wkroczyła do sklepu, Polacy będą wściekli
  2. Zamiast 500 plus będzie 200 plus. Rząd podjął decyzję, rodziny muszą sobie radzić same
  3. 5-letnia córeczka umierała na jej oczach, a matka nawet nie kiwnęła palcem. Powód przeraża
  4. Rewelacyjnie proste i szybkie ciasto bez pieczenia. Nawet 4-letnie dziecko poradziłoby sobie z przygotowaniem
  5. Przez rok nie wypiła ani kropli wody. Efekty przeszły jej wszelkie oczekiwania, zadziwiające zdjęcia

Źródło: zdrowe pasje

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News