Gotowanie mleka trik
pixabay.com Myriams-Fotos
Weronika Wasiak - 4 Maja 2020

Genialny trik na gotowanie mleka. Już nigdy się nie przypali, wystarczy pamiętać jedną rzecz

Gotowanie potraw na słono lub na słodko, wymaga sporego skupienia i dokładności, bo tylko dzięki temu przyrządzana potrwa ma szansę się udać. Wbrew pozorom kłopotliwe mogą okazać się również błahe czynności, praktykowane od lat takie jak chociażby gotowanie mleka. Na śniadanie czy jako dodatek do ciasta - bez względu na późniejsze zastosowanie mleko podgrzewane w garnuszku często się przypala. Jak temu zaradzić?

Co zrobić, by gotowanie było jedynie przyjemnością, a nie wyzwaniem spędzającym sen z powiek? By móc być spokojnym o wszystkie przyrządzane potrawy słone, czy też słodkie, należy przede wszystkim z dokładnością stosować się do wykorzystywanego przepisu. Warto również wspomagać się rozmaitymi trikami, które ułatwią gotowanie - w szczególności kulinarnym amatorom. Jeżeli jesteś fanem mleka na ciepło, ale tylko podgrzewanego w rondelku, a nie w kuchence mikrofalowej, zapewne znasz to nieprzyjemne uczucie, gdy odwrócisz wzrok dosłownie na sekundę, a mleko już się przypala. Jest na to sposób!

Zagadka może być prawidłowo rozwiązana tylko przez najbystrzejsze osoby.Wśród cyfr kryje się kilka liter B. Tylko 2% społeczeństwa jest w stanie znaleźć wszystkie w 15 sekundCzytaj dalej

Genialny trik na gotowanie mleka. Już nigdy go nit przypalisz

Jak dotychczas gotowałeś mleko? Najprawdopodobniej po prostu przelewałeś do garnuszka wybraną przez siebie ilość mleka, włączałeś gaz i czekałeś, aż się zagotuje albo jeśli się przypali, będziesz zmuszony gotować drugą porcję. Zdarzyło ci się to zapewne nie raz i chyba doskonale pamiętasz, jak frustrujący może być ten moment. Jak zaznacza portal Haps.pl, w trakcie gotowania na dnie garnka często pozostaje osad, czyli "białka mleka, które koagulują w wysokiej temperaturze i przywierają do rozgrzanego metalu". Jest to oczywiście efekt zupełnie niepożądany.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Mąż -metamorfoza byłej żonyZaniedbana kobieta rozwiodła się po 44 latach małżeństwa. Przeszła diametralną metamorfozę, mąż będzie płakał ze złościCzytaj dalej

By do tego doszło nie musisz wcale podgrzewać mleka w wysokiej temperaturze - wystarczy, że gotujesz je zbyt długo, a osad pozostanie na dnie. Wówczas mleko nabiera nieprzyjemnego, przede wszystkim niezachęcającego do jedzenia, posmaku. Nie musisz jednak rezygnować z gotowanego mleka czy zamieniać je na podgrzewane w kuchence mikrofali, które zdecydowanie nie jest już tak zdrowe jak to podgrzewanie w rondelku. Wystarczy, że zastosujesz jeden genialny trik.

Dzisiaj grzeje:

1. Policja przekazała fatalne informacje. Chłopiec nie żyje, zabił go własny ojciec

2. Córka Kasi Kowalskiej nie miała koronawirusa. Nowe doniesienia wychodzą na jaw

Ten sposób zapewne doskonale znają nasze mamy i babcie. Wystarczy bowiem, że przed gotowaniem opłuczesz dokładnie wnętrze rondelka zimną wodą. Nie wysuszaj go żadnym ręcznikiem. Co więcej, na dno wlej dodatkowe ok. 2 łyżki wody, a następnie następnie wlej mleko i gotuj jak zawsze. Dzięki temu na pewno unikniesz przypalenia.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Zaskakujące słowa księdza do wiernych. "Ktoś próbował nam wdrukować, że w kościele się zakazimy. Czym?"
  2. Anna Lewandowska nie mogła dłużej milczeć. Przyznała się do choroby
  3. Ujawniono, co chirurg powiedział do Królikowskiego tuż przed operacją. Włos się jeży na głowie
  4. Genialny trik na wyczyszczenie przypalonego żelazka. Wystarczą 2 tanie składniki, a w kilka sekund będzie jak nowe
  5. Szymon Hołownia zalany łzami prosi Polaków o pomoc. Potrzebne są ogromne pieniądze
  6. Rewolucyjny przepis na gołąbki. Dużo szybszy od tradycyjnego, idealny dla zapracowanych

MięsoPołożyła kostkę lodu na grillowanym mięsie. Efekt powala, każdy chce poznać jej genialny sekretCzytaj dalej

Źródło: haps

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News