Cygańskie gołąbki to absolutny hit. Tradycyjne się do nich nawet nie umywają, prawdziwa eksplozja podniebienia

Cygańskie gołąbki to absolutny hit. Tradycyjne się do nich nawet nie umywają, prawdziwa eksplozja podniebienia Źródło: youtube.com/ KitchenBookTv

Gołąbki po cygańsku stają się prawdziwym hitem polskich stołów. Przepis, który wypiera tradycyjne gołąbki, jest prawdziwym daniem pokazowym romskiej kuchni i nic w tym dziwnego. Czegoś tak dobrego i prostego w wykonaniu na naszych stołach jeszcze nie było.

Gołąbki są jednym z najbardziej lubianych, polskich dań. Kiedy jednak znudzi nam się smak tradycyjnej potrawy, powinniśmy sięgnąć po recepturę znaną od wieków w kuchni romskiej. Wykonanie tego posiłku nie zajmie nam dużo czasu, a smak, na jaki możemy liczyć, jest naprawdę nie do opisania.

Gołąbki jeszcze nigdy nie były tak dobre. Rewelacyjny romski sposób

Aby przygotować gołąbki po cygańsku, musimy zaopatrzyć się w następujące składniki: 100 g ryżu, 1 kg mielonej wieprzowiny, 1 kg kapusty, 4 cebule, 1 marchewkę, 1 paprykę, 1 pomidor, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, olej roślinny, liść laurowy, sól i pieprz i lubiane przez nas przyprawy.

Kiedy skompletujemy już wymagane do przyrządzenia dania składniki, powinniśmy odparzyć liście kapusty tak, jak w tradycyjnym przepisie na gołąbki. Gdy liście będą stygły, możemy przygotować farsz. Bierzemy ryż i zalewamy go wrzącą wodą lub gotujemy na półtwardo. Dodajemy mięso mielone i całość solimy, pieprzymy i mieszamy. Kroimy drobno cebulę i marchewkę i smażymy je na patelni pokrytej poprzednio olejem.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Niesamowite smaki gwarantowane

Kiedy cebula i marchewka się smaży, powinniśmy przygotować drobno posiekaną paprykę i po pięciu minutach wrzucić ją na patelnię oraz dodać koncentrat pomidorowy, po czym dokładnie wymieszać. Wszystko smażymy przez dwie minuty i ciągle mieszamy.

Dzisiaj grzeje: 1. Nie żyje mąż uwielbianej polskiej gwiazdy. Zmarł po ciężkiej i długiej chorobie
2. TVN przekazuje pilne ostrzeżenie wszystkich banków w Polsce. Możecie stracić wszystkie pieniądze

Połowę warzyw dodajemy do uprzednio przygotowanego mięsa, a z drugiej połowy robimy sos. Do warzyw na patelni dolewamy około pół litra wody, solimy i pieprzymy. Potem całość należy zagotować i poczekać, aż wystygnie. Ostatnim krokiem jest zawijanie gołąbków, choć ten krok nie różni się zbytnio od tradycyjnej receptury. Całym sekretem jest tu niesamowicie pyszny farsz. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. W Lidlu sprzedają mięso za grosze, a w Biedronce tanie sery i słodycze. Najnowsze promocje zwalają z nóg
  2. W 2020 roku wielu Polaków straci 500 plus. Wiadomo już którzy, pojawiają się informacje, że nie ma już pieniędzy
  3. Socha pokazała zdjęcie małego syna, którego ma z Wiśniewskim. Wszyscy patrzą tylko na jego włosy
  4. W Radio Maryja odlecieli. "Tadeusz Rydzyk nowym wyklętym"
  5. 2 mln Polaków w ŚMIERTELNYM niebezpieczeństwie. W lekach wykryto trutkę na szczury

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News