Sok z buraka ma niezwykłe właściwości, o których mało kto ma pojęcie. Nawet lekarze przyznają, że jest wyjątkowy

Sok z buraka
Pixabay
Reklama
Wstecz

1 z 9

Dalej

Sok z buraka kryje wiele niezwykłych właściwości, z których wielu nawet nie zdaje sobie sprawy. Powszechnie znany i bardzo popularny w polskiej kuchni burak czerwony kojarzy nam się głównie z zupą buraczkową lub warzywnym dodatkiem do drugiego dania. Okazuje się jednak, że jest prawdziwą bombą witaminową i ciekawą propozycją do podania nie tylko w formie dodatku do posiłku. Przedstawiamy najcenniejsze wartości i korzyści płynące z picia takiego napoju, możecie się zdziwić, jakie korzyści kryje te niepozorne warzywo. 

Sok z buraka jest bardzo zdrowym napojem. Wielu twierdzi, że najlepiej pić sok z buraka surowego, ponieważ podczas gotowania warzywo traci wiele ze swoich cennych, prozdrowotnych właściwości. Jest źródłem białka, cukru, cennych witamin i soli mineralnych. Zawiera także substancje o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B, w tym witaminę B9 (kwas foliowy) oraz witaminy C, A, E i K. Zawiera sole mineralne żelaza, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, miedzi, chloru, fluoru, cynku, boru, litu, molibdenu, manganu, kobaltu, rubidu oraz cezu. Oprócz tego sok z buraka to także kwasy organiczne, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas winny i kwas szczawianowy. Zawiera również polifenole, karotenoidy i glikozydy, w tym bardzo cenną betaninę, która jest czerwonym barwnikiem buraka. Taki sok jest również źródłem błonnika.

Sok z buraka, ze względu na obecność kwasu foliowego, zaleca się również jako doskonały napój dla kobiet w ciąży, ponieważ korzystnie wpływa na stan ich zdrowia oraz na rozwój dziecka. Oprócz tego ma też wiele innych właściwości, które przedstawimy Wam na kolejnych stronach naszej galerii. 

Jak zrobić sok z buraka? Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Można dodać do niego dodatki, na które akurat mamy ochotę. Będzie dobrze smakował w połączeniu z jabłkiem i marchewką. Pokrojone w cząstki buraki, marchewkę lub jabłko umieszczamy w sokowirówce lub w wyciskarce i mamy gotowy napój! Sok z buraków z dodatkiem marchewki nabierze słodkawego posmaku. Jabłko z kolei nada napojowi orzeźwiającego, lekko kwaskowatego smaku. Gotowy sok możemy także rozcieńczać wodą

Kliknij "Następna Strona" żeby poznać pozostałe właściwości tego warzywa. 

 

ZOBACZ TAKŻE:
1. 10 niepozornych objawów świadczących o tym, że mogłeś mieć udar i o tym nie wiedzieć. W krótkim czasie może nastąpić kolejny
2. Adoptuje ze schroniska wyłącznie stare i schorowane psy. Jak zobaczycie jego dom, będziecie zdumieni, 15 powalających zdjęć
3. 35-letnia kobieta spożywała 40 piw dziennie. Tuż przed śmiercią nikt nie był w stanie jej poznać

Następna strona

Komentarze 0

Ocena artykułu