Ogórki kiszone wg receptury naszych babć są genialne, ważny jest jeden krok. Idealne na zupę i do sałatek

Ogórki kiszone dla wielu są przysmakiem
Fajerki
Wstecz

1 z 8

Dalej

Ogórki kiszone z tym przepisem wyjdą znakomicie

Ogórki kiszone to jeden z tych dodatków, bez którego nasza rodzima kuchnia nie byłaby taka sama. Kwaśno-słone pyszności sprawiają, że samo wyobrażenie ich smaku u niejednej osoby może sprawić wzmożona produkcję śliny. Jak jednak zrobić je w idealny sposób? Całe szczęście przepis na ich przygotowanie znajdziesz właśnie tutaj.

Ogórki kiszone to artykuł spożywczy, który na stałe wkradł się do naszych kuchni. Nic dziwnego, w końcu towarzyszy on naszej środkowoeuropejskiej kulturze już od wielu lat. Ogórki w takiej formie gościły również na stołach naszych wschodnich sąsiadów.

Początkowo przygotowywało się je w beczkach z twardego niesmolistego drewna lub w garnku kamiennym. Z biegiem lat najpopularniejszą metodą stało się kiszenie ogórków w słoikach. Nikogo nie dziwią kiszonki zamknięte w tych szklanych pojemnikach ozdabiających wiele piwnic.

Jak je zrobić samodzielnie? Przepis jest niezwykle prosty. Dzięki niemu można cieszyć się samodzielnie przygotowanymi ogórkami kiszonymi. Sprawdzą się one znakomicie jako dodatki do obiadu, zup czy sałatek. Można je również potraktować jak zdrową przekąskę w ciągu dnia.

Dalej znajdziesz przepis na fantastyczne ogórki kiszone

ZOBACZ TAKŻE:

  1. W naszym organizmie może być ich nawet do 15 kg. Łatwo je usunąć domowymi sposobami
  2. Ostatni wpis Ani Przybylskiej na Instagramie jest niezwykły do dzisiaj. Trudno powstrzymać wzruszenie
  3. Rodzice tylko na moment zostawili dziecko samo z psami. Gdy wrócili, czekał ich porażający widok

Źródło: Fajerki

Następna strona