Nowotwór wręcz uwielbia pewne produkty. Przestrzegamy przed rakotwórczą żywnością, którą spożywamy codziennie

Wędliny
pixabay.com
Reklama
Wstecz

1 z 13

Dalej

Nowotwór stanowi jedno z największych wyzwań, przed jakim staje medycyna XXI wieku. Każdego roku choroby nowotworowe zbierają śmiertelne żniwo na całym świecie. Czynników, które zwiększają ryzyko zachorowania, jest wiele. Bez wątpienia należy do nich nieodpowiednia dieta. Żywność, którą kupujemy w sklepach, bardzo często zawiera substancje w mniejszym lub większym stopniu sprzyjające rozwojowi raka. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy listę produktów spożywczych, na które musimy szczególnie uważać.

Według danych Krajowego Rejestru Nowotworów umieralność na nowotwory złośliwe w naszym kraju wzrosła w latach 1980-2013 ponad dwukrotnie. Każdego roku w Polsce z powodu chorób nowotworowych umiera ok. 100 tys. osób. Zgodnie z prognozami zawartymi w raporcie Najwyższej Izby Kontroli do 2025 nowotwór stanie się główną przyczyną zgonów w naszym kraju.

Dane te mogą nam uświadomić, jak ważne jest szerzenie wiedzy na temat chorób nowotworowych i profilaktyka. Znajomość konkretnych czynników ryzyka pozwala ograniczyć stopień, w jakim codziennie narażamy nasz organizm na rozwój nowotworu.

Jednym z głównych czynników wpływających na rozwój raka jest nieodpowiednia dieta. Szacuje się, że stanowi ona przyczynę nawet 40% wszystkich zachorowań na choroby nowotworowe.

Za podstawowy problem w tym kontekście należy uznać otyłość. Już sam nadmiar tkanki tłuszczowej, silnie związany z niewłaściwym odżywianiem, znacznie zwiększa ryzyko zachorowań na różne typy nowotworów, w tym na raka jelita grubego, trzustki i wątroby.

Co powinniśmy jeść, aby skutecznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór? Odpowiedź na to pytanie wcale nie należy do łatwych ze względu na ogromną różnorodność chorób nowotworowych. Dobór odpowiedniej diety przeciwnowotworowej jest zależny m.in. od historii zachorowań w naszej rodzinie.

Mimo to, warto wiedzieć, że pewnych typów produktów należy bezwzględnie unikać, gdyż w stopniu szczególnym zwiększają podatność naszego organizmu na choroby nowotworowe. Musimy o tym pamiętać, stojąc pomiędzy sklepowymi półkami i wybierając, co zjemy na śniadanie i obiad. Zapraszamy do naszej galerii, w której przedstawiliśmy najbardziej rakotwórcze produkty spożywcze. Jesteśmy pewni, że obecność wielu posiłków na tej liście może Was zaskoczyć.

Przewiń stronę w górę i kliknij "NASTĘPNY".

Następna strona