Jedzenie tych rzeczy jest NAJGROŹNIEJSZE!

Tomato-top
Wikimedia Commons/User:FoeNyx
Reklama
Wstecz

1 z 14

Dalej

Co roku amerykańska organizacja pozarządowa Environmental Working Group sporządza listę 12 najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. Lista Dirty Dozen (pol. Parszywa Dwunastka) powstaje w oparciu o badania próbek warzyw i owoców dostarczonych przez amerykański Departament Rolnictwa oraz rządową agencję Food and Drug Administration (FDA).

Pestycydy stosuje się w rolnictwie w celu przeciwdziałania szkodnikom, chorobom roślin i chwastom. Te szkodliwe chemikalia największe zagrożenie stanowią dla małych dzieci oraz kobiet w ciąży.

Oto 12 warzyw i owoców, w których stężenie pestycydów okazało sie w tym roku największe. Najlepiej kupować je z certyfikowanych ekologicznych upraw.

Następna strona

Komentarze 0

Ocena artykułu