Potrawy z PRL, których nigdy nie zapomnimy. Na samo wspomnienie cieknie ślinka

Gotowanie
.
Wstecz

1 z 16

Dalej

Gotowanie kiedyś znacznie różniło się od tego, jak wygląda to dzisiaj. Za czasów PRL kombinowało się, żeby przyrządzić obiad jak najtańszym kosztem i z jak najprostszych składników. Nie było dostępu do wyszukanych produktów, a gospodynie domowe nie znały jeszcze wtedy przepisów z kuchni świata. Mimo to udawało im się przyrządzić niesamowite pyszności, na myśl o których aż ślinka cieknie.

Gotowanie za czasów PRL było niezbędną umiejętnością. Dziś coraz więcej osób nie przywiązuje do tego dużej uwagi i coraz więcej osób stołuje się na mieście. Mamy nieograniczony dostęp do przeróżnych restauracji, a w niektórych z nich ceny są na tyle przystępne, że dla zaoszczędzenia czasu, wysiłku i pieniędzy, wolimy udać się na gotowe nawet codziennie.

Kiedyś funkcjonowały jedynie bary mleczne, które i tak serwowały dania, które każdy mógł przyrządzić we własnym domu. W tamtych czasach wybór nie był zbyt duży, dlatego osoby gotujące musiały wykazać się kreatywnością, by zrobić coś z niczego. Prawie każde danie opierało się na mięsie, nikt jeszcze wtedy nie myślał o dietach wegetariańskich, wegańskich czy bezglutenowych. Każdy jadł to, co było, bo było niewiele.

Te dania, mimo swojej prostoty, skradły serca milionów Polaków, którzy do dziś ze smakiem je wspominają. Na samą myśl o nich, aż cieknie ślinka. Wiele z nich przetrwało i wciąż są chętnie przyrządzane zarówno w domach, jak i restauracjach serwujących polską kuchnię. Sprawdźcie najpopularniejsze dania, których nigdy nie zapomnimy.

Kliknij Następna Strona i udaj się w kulinarną podróż do przeszłości.

 

ZOBACZ TAKŻE:
1. Gdzie mieszka Michał Szpak? Zdjęcia ścinają z nóg
2. Niezwykle uroczy owczarek niemiecki. Ma już 2 lata, a wygląda jak szczeniak
3. Nie mieści się w głowie, są zdjęcia. Wielka metamorfoza Chylińskiej
4. Wyszło na jaw o ile więcej od Szpaka i Martyniuka w Sylwestra zarobiła Roksana Węgiel. Kosmiczne pieniądze
 

Następna strona