Nie ma bardziej puszystego ciasta niż Castella, jest lekkie jak chmurka. Koleżanki będą Cię błagać o przepis

Ciasto
YouTube / EMOJOIE CUISINE
Reklama
Wstecz

1 z 9

Dalej

Nie ma bardziej puszystego ciasta niż Castella, jest lekkie jak chmurka. Koleżanki będą Cię błagać o przepis

Ciasto znane z Azji słynie ze swojej wyjątkowej puszystości. Jest niezwykle proste w przygotowaniu i na pewno zaskoczy swoją delikatnością niejednego wielbiciela deserów. Warto przygotować je w domu i zaskoczyć gości wyjątkowym smakiem i wyglądem ciasta. 

Ciasto stało się jednym z ulubionych deserów internautów, dzięki swojemu wyjątkowemu wyglądowi i niezwykłej puszystości. Przepis na ten deser jest wyjątkowo prosty, na pewno zaskoczy wszystkich domowników. Wystarczy chwila, by przygotować to niezwykłe ciasto w domu. Nawet niedoświadczony kucharz powinien poradzić sobie z przygotowaniem Castelli.

Castella przybyła do Japonii w XVI wieku za sprawą portugalskich marynarzy, którzy zawitali do portu w Nagasaki. Dziś ciasto podbija świat i jest uwielbiane przez gospodynie domowe, ze względu na swoją niezwykłą puszystość i lekkość. Deser nie wymaga również żadnych skomplikowanych składników, większość tych produktów każdy może znaleźć w swojej kuchni.

Składniki:

  • 100 g mąki uniwersalnej
  • 100 g niesolonego masła
  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru 
  • 6 jajek
  • Ekstrakt waniliowy

Proces przygotowania ciasta wymaga odrobiny cierpliwości, ale nie powinien przysporzyć kłopotu nawet niedoświadczony kucharzom. Ważne, by przygotować sobie kwadratową lub okrągłą foremkę i drugą większą blachę, ponieważ ciasto pieczone jest "na parze". To nadaje mu wyjątkową konsystencje - jest lekkie i wilgotne, wprost rozpływa się w ustach. 

By zobaczyć, jak przygotować Castellę, kliknij "Następna Strona"

ZOBACZ TAKŻE: 

  1. Kobiety potrafią przegiąć bardziej niż mężczyźni. 20 zdjęć z klubów nocnych, przedostatnie jest szczytem żenady
  2. Myśleli, że jest w ciąży bliźniaczej. Lekarze pobledli, kiedy ujrzeli, co tak naprawdę miała w brzuchu
  3. Codziennie gospodynie popełniają karygodne błędy. 8 naczyń pod żadnym pozorem nie wolno wkładać do zmywarki

Następna strona